Spinosaurus žil na území dnešní severní Afriky před asi 112–97 miliony lety. Vážil kolem dvanácti tun a na délku měřil až šestnáct metrů. Pro představu, jenom jeho lebka byla dlouhá asi 2 metry. Největší známý masožravý dinosaurus byl obrovský dravec s téměř metrovými úzkými čelistmi plných zubů!

Spinosaurus byl objeven v roce 1915 paleontologem Ernstem Stromerem von Reichenbach. První fosilie z tohoto nálezu byly bohužel zničeny při válečném bombovém náletu na mnichovské muzeum v dubnu roku 1944. Dlouhé roky tak vědci neměli přesvědčivý důkaz o tom, že by tento gigant opravdu lovil i ve vodě.

Od té doby byla na nalezišti Kem Kem v marocké části Sahary objevena zatím jediná existující kostra spinosaura. Tato kostra je současně nejúplnějším a nejlépe zachovaným pozůstatkem dinosaura z období křídy z celé Afriky. Její následné podrobné zkoumání odhalilo detaily o životě tohoto tvora.

Byl obrovský, dravý a jak se v poslední době ukázalo, jeho životní styl byl odlišný od ostatních dinosaurů. Nejdříve se vědci domnívali, že se živil rybami a byl zřejmě dobře přizpůsobený pro obojživelný způsob života. Naznačovaly to relativně krátké zadní končetiny, široká chodidla a také protáhlé čelisti s kuželovitými zuby. Už v té době se objevily hypotézy, že by spinosaurus mohl být vyloženě vodní tvor, ale chyběly jasné důkazy…

Výzkum vedl paleontolog Nizar Ibrahim

Ibrahimův tým v letech 2015-⁠2019 na Sahaře nalezl další části fosilie, mezi nimiž byl i dobře zachovalý ocas. Právě ten měl spinosaurovi sloužit k pohybu. Vědci porovnali výkon tohoto ocasu s modely pohybu jiných zvířat, například krokodýlů, mloků a také ostatních dinosaurů. Výsledky ukázaly, že spinosaurus byl „říční monstrum“, způsobem života zřejmě značně podobné dnešním krokodýlům.

Důkazy mluví jasně!

Spinosaurus měl nozdry posazeny vysoko a blízko očí. To mu umožňovalo dýchat i s větší částí hlavy pod hladinou. Také důlky v čumáku v sobě měly pravděpodobně nějaké senzory tlaku užitečné při pátrání po kořisti v kalné vodě. Právě tak jako je tomu u krokodýlů a aligátorů.

Dále měl neobvykle dlouhé přední končetiny se zahnutými drápy. Ty mu zřejmě sloužily ke snadnému zachycení kluzké kořisti v řece. Také postavení jeho zadních nohou by bylo spíše vhodné k plavání než k chůzi.

A teď pozor! Jeho nejzvláštnějším znakem byl zhruba dva metry vysoký útvar na hřbetě připomínající lodní plachtu, podpíraný výraznými trny. „Tento dinosaurus měl ocas s nečekaným a jedinečným tvarem, který se skládal z extrémně citlivé nervové páteře, jež formovala velký a flexibilní orgán podobný ploutvím,“ uvedli paleontologové ve své práci.

Nález, který učinili paleobiolog David Martill z britské University of Portsmouth a jeho kolegové na věrohodnosti jen přidal. Tým totiž objevil na dně pravěké řeky více než 1200 fosilních zubů. Polovina z nich přitom původně patřila spinosaurům. Podle Martilla to do značné míry potvrzuje, že spinosauři opravdu žili ve vodě, zřejmě především v řekách, kde lovili kořist, a také tam umírali. V této řece bylo před miliony let pro spinosaury dost potravy. Od obrovských ryb po velké želvy. Tento jídelníček pro ně byl zajisté dostatečnou, a navíc zdravou potravou.

Filmový hrdina, který porazil i tyranosaura

Spinosaurus je nejpopulárnějším a nejnebezpečnějším dinosaurem ve filmu Jurský park 3 z roku 2001. V něm byl tento obrovský predátor schopný zabít i tyranosaura. Mimo to se objevil také v mnoha televizních dokumentech nebo na začátku filmu Tajuplní dinosauři. Tento tvor o velikosti a téměř i hmotnosti celého trolejbusu musel budit hrůzu mezi obyvateli řek i celé tehdejší krajiny.

Zdroje: www.czechsight.cz, www.national-geographic.cz, techfocus.cz, ct24.ceskatelevize.cz