Na cestě za mříže

Jiří Straka se narodil 14. dubna 1969 v Praze do spořádané rodiny. Otec často pracoval v zahraničí, vychovávala ho převážně matka, která na něho byla přísná a často ho trestala. Ač byl velmi inteligentní, jeho školní výsledky byly chabé a měl problémy s chováním. I v hornickém učilišti ve Stochově, kam nastoupil v roce 1983 byl průměrným učněm. V té době začal krást. Na víkendy jezdil domů, do Prahy. A tak začala jeho cesta za mříže, na kterou se vydal večer 17. února 1985. Nedaleko Novodvorské ulice tehdy šestnáctiletý Straka povalil na zem dvacetiletou restaurátorku a začal ji škrtit. Před prvním hrůzným činem Straky ji zachránila výmluva, že zajdou k ní do bytu. Když ji pak pod lampou začal líbat a sahat pod sukni, začala křičet a Straka utekl. Její svědectví a popis později přispěly k jeho dopadení.

Takové štěstí neměla na Velikonoční pondělí (8. dubna) jiná, třiadvacetiletá žena na téměř stejném místě. Napadl ji zezadu, povalil na zem a škrtil. Když upadla do bezvědomí, odtáhl ji do parčíku. Tam jí nacpal do pusy hlínu a listí. Uspokojil si na ni své sexuální choutky, pak ji ucpal nosní dírky listím, do pusy ještě přidal hlínu, kamení, a nakonec i její kalhotky. Z krku jí strhnul řetízek a zaházel ji listím.

Útoky pokračují

O necelý měsíc později o půlnoci sledoval ženu, která vystoupila z tramvaje. Opět napadení, škrcení. Provazem ji ovázal krk a utáhl. V bezvědomí ji zatáhl pod plachtu zaparkované dodávky. Ženu zachránil jen její věk. Bylo jí padesát čtyři a Straka usoudil, že je pro něho příliš stará. Tak ji alespoň okradl. Sebral jí šperky, peníze, hodinky, hotovost a cigarety. Další útok na sebe nenechal dlouho čekat. Tentokrát si vyhlédl třicetiletou lékařku. Odtáhl ji za blok domů. Žena se bránila, podpatkem její boty ji proto tloukl do hlavy, dokud neupadla do bezvědomí. Když se sexuálně uspokojil, uškrtil ji ramínkem podprsenky, aby ho neprozradila. I tu okradl. Svou třetí oběť si vyhlédl dne 16. května při nočním potulování Prahou. Třicetiletou ženu zatáhl do sklepa dejvického domu. Provazem ji přiškrtil a chropějící ji pak znásilnil. Uškrtil ji páskem jejího svetru.

Jeden pokus o znásilnění 18leté dívky Strakovi nevyšel. Přiškrcená dívka se probrala a když zjistila, že ji svléká, navrhla, že zajdou k ní domů. Na chodbě se jí pak podařilo uniknout. Začala zvonit na zvonky bytů. Kromě těchto útoků napadl a okradl další dvě mladé dívky.

Zdroj: Youtube

Dopadení a trest

Straka byl dopaden 22. května 1985 na svém učilišti. Znalecké posudky a výslechy ukázaly, že by přepadal, znásilňoval a vraždil dál. Motivem jeho činů byla „abnormální sexuální agresivita se sklonem k sadismu až nekrosadismu“. Vzhledem k věku dostal maximální možný trest. Deset let za mřížemi. Jako dospělý by dostal trest smrti. Odpykával si je ve Valdicích. Zde byl svými vězni šikanován, chtěli ho dokonce oběsit, což se jim nepovedlo, ale rozkopali mu genitálie. Přežil jen díky tomu, že sloužil silnějšímu vězni k uspokojení jeho sexuálních potřeb.

Vězeňskou bránu opustil v květnu 1994 na základě Havlovy amnestie. Byl umístěn na sexuologické oddělení psychiatrické léčebny v Bohnicích. Ústavní léčba mu byla zrušena rozhodnutím Okresního soudu v Opavě v roce 2004.

A Straka dnes?

Straka se ve vězení vyučil pekařem, přistoupil na evangelickou víru a nechal se vykastrovat. Prostřednictvím inzerátu se seznámil s o něco starší ženou, matkou tří dětí. Změnil si jméno a jako Novák s ní žije na severní Moravě.

Zdroje: zoom.iprima.cz, kriminalistika.eu, www.ctidoma.cz