Etna v Itálii

Tato sopka je nejvyšší a nejaktivnější vulkán v Evropě a místní ji nazývají Mongibello. Její stáří se odhaduje na neuvěřitelných 700 000 let! Leží na východním pobřeží ostrova Sicílie, nedaleko měst Messina a Catania. Její výška je kvůli časté sopečné činnosti a uvolnění magmatu proměnlivá. Aktuálně se nachází v nadmořské výšce 3 329 metrů nad mořem, ale ještě v roce 1981 měla o 21 metrů více než nyní!

Etna je jedna z nejvíce aktivních sopek nejen v Evropě ale vůbec na světě. Je v podstatě neustále činná a existuje u ní nejdelší doložený záznam erupcí. V březnu 2021 vybuchla během pěti týdnů šestnáctkrát! Ročně exploduje asi dvěstěkrát a toto číslo stále roste… Pro obyvatele Sicílie tak představuje permanentní ohrožení. Zatím nejhorší erupce nastala v roce 1669, láva tehdy zničila mnoho okolních vesnic, a dokonce pohřbila i část starobylého města Katánie. Při výbuchu v roce 1917 tryskala její láva 800 metrů vysoko!

Vesuv v Itálii

Vesuv je činný stratovulkán, který leží na krásném pobřeží Neapolského zálivu v Itálii. Je jednou z vůbec nejznámějších sopek světa a již v minulosti dokázal, že jeho destruktivní schopnosti jsou obrovské! Jeho základ tvoří sopka Monte Somma, která je stará několik tisíc let.

Zatím nejhorší exploze nastala roku 79 našeho letopočtu a zničila římské město Pompeje a Herculaneum a zabila až 25 tisíc lidí! Smrt přišla rychle, lidé umírali především na teplotní šok. Během výbuchu bylo do atmosféry vyvrženo tak velké množství sopečného materiálu a plynů, které vytvořily mračno, zasahující pravděpodobně až do výšky 37 km. V blízkosti tohoto vulkánu žijí téměř tři miliony lidí. Potenciál hrozby je obrovský, navíc jeho poklidné období trvá už podezřele dlouhou dobu!

Stromboli v Itálii

Stromboli bývá označovaná za maják Středomoří a nachází se na stejnojmenném italském ostrově. Sopka je trvale činná i mezi obdobími zvýšené aktivity. Výtrysky lávy je v té době možné pozorovat dvakrát až třikrát za hodinu! V červenci roku 2019 došlo k velké erupci a vymrštěné horniny zabily jednoho turistu a na několika místech způsobily požáry. Podle expertů to byla největší erupce za posledních 10 let.

Santorini v Řecku

Nádherný ostrov Santorini, který je mezi turisty velmi populární, je ve skutečnosti spící sopkou. Poslední velký výbuch nastal před několika staletími, vědci však odhadují, že by se to brzy mohlo změnit! Malé výbuchy nastaly několikrát, poslední v roce 1950.

Mount Teide na Tenerife

Mount Teide je nejvyšší sopkou na ostrovech Atlantiku. Leží na ostrově Tenerife na Kanárských ostrovech, a ačkoliv je momentálně v klidu, v budoucnu lze znovu očekávat výbuch. Pokud se tak stane, půjde o další velkou tragédii, neboť v blízkosti sopky Teide se rozkládají velká města a turistická letoviska. Mezinárodní asociace vulkanologie a chemie tuto sopku označila za velmi nebezpečnou. A není divu!

Hrozí Česku nějaké nebezpečí?

Češi se rádi uklidňují tím, že u nás podobné živelné pohromy nehrozí, ale i výbuchy v odlehlých částech světa mohou výrazně ovlivnit Evropu či celosvětové klima. Jasně to dokazuje výbuch islandské sopky Laki z 8. června 1783. Ničivá erupce přinesla v Praze povodně, a dokonce i poničení Karlova mostu. „Erupce dokázala změnit celosvětové klima na několik let a přinesla tuhé zimy v Evropě a Americe a sucho na africkém kontinentu,“ popsal dávnou událost vědec z Geofyzikálního ústavu Akademie věd Prokop Závada.

Zdroje: epochaplus.cz, www.idnes.cz, zpravy.aktualne.cz