anomalien.com, www.mirror.co.uk, www.cnet.com

Zajímavý objekt na Marsu

Vozítko Curiosity zkoumá povrch Marsu a vytváří snímky toho, co se v současné době na Rudé planetě nachází. Během pohybu po Marsu narazilo na úkaz vypadající jako hlava starověké bojovnice.

Snímku si všiml novinář Joe White, hledající zvláštní a neobvyklé úkazy na Rudé planetě. Curiosity podle něj narazila na objekt, který připomíná lidskou tvář.

Ačkoliv je povrch Marsu pustý a skalnatý, je také plný zajímavých záhad. Nalezená hlava starověké bojovnice byla jednou z nich.

White, jehož hlavní doménou jsou vesmírná videa, nahrál snímek na svůj youtube kanál s popiskem: "Na tomto nedávném snímku vozítka Curiosity Rover od NASA jsem na Marsu v kráteru Gale našel něco, co vypadá jako malá ženská hlava sochy."

Konspirační teorie na sebe nenechaly dlouho čekat. Pod videem se objevila řada komentářů, potvrzující Whitovo sdělení. Zasáhnout musela NASA, která tak dalším konspiracím učinila konec.

NASA potvrdila, že se na Rudé planetě skutečně nalezl kus skály, který připomínal lidskou hlavu. Dodala však, že objekt není výtvorem mimozemské civilizace ani pareidolie, psychologického jevu, během kterého se z neurčitých jevů za pomoci fantazie vytváří konkrétní obrazy.

Konec záhady

Pareidolie se projevuje tím, že mozek oklame oči, aby na neživých objektech, jako jsou mraky nebo skály, viděly známé tvary nebo vzory - například obličej. Jako tomu bylo v případě hlavy starověké bojovnice.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

NASA následně snímek nalezeného objektu zveřejnila, aby vysvětlila, že objekt, který vozítko Curiosity pořídilo a který připomíná lidskou hlavu, je pouze skalním útvarem.

Podle vědců jde pouze o dobře vyfocený objekt spojující náhodné osvětlení v kombinaci s dobrým úhlem kamery. Právě to následně vytváří iluzi tvaru obličeje zasazenou do skály. NASA uvedla, že Curiosity bude i nadále studovat skalní stěnu, aby zjistila více o jejím složení.

Související články

Záhada hlavy starověké bojovnice byla vysvětlena. Nejedná se o práci mimozemské civilizace, nýbrž o optickou iluzi. Tvář není dílem marťanů, kteří by chtěli vytesat umělecké dílo a dát tak lidstvu najevo své schopnosti, nýbrž souhra náhod spojující práci kamery, světlo a stín zachyceného objektu.

Podobné fotografie, zachycující "tváře" na povrchu Marsu, byly zveřejněny již v roce 1976. NASA tehdy uvedla, že jde o obrovský skalní útvar, za jehož vznikem stojí "stíny, které vytvářejí iluzi očí, nosu a úst".