Nejznámějším turistickým střediskem Basilicaty na jihu Itálie je půvabné městečko Maratea. Je rozpoloženo při Tyrhénském pobřeží pod dramatickými kopci. Přímo nad ním stojí nepřehlédnutelný pomník jakéhosi nepsaného závodu o největší sochu Krista po světě.

Moři ukazuje záda

Již samotná cesta plná serpentin vedoucí od městečka vzhůru patří k nevšedním zážitkům. V současné době se lze dostat k areálu poutního místa se sochou zdejší obvyklou dopravou. To znamená zaparkovat auto na záchytném parkovišti a nechat se za malý obnos vyvést minibusem vzhůru. Pak už je to jen pár kroků ke zdejší poutní bazilice sv. Biagia, který je patronem města. O hlavním svátku, druhou neděli v květnu sem míří procesí, jehož účastníci sem vynesou světcovu uctívanou sochu.

Hlavním důvodem k návštěvě je ale socha Krista Spasitele (Cristo Redentore) na samém konci kopce na skále nad městem. Je otočena zády k moři a svůj pohled upírá nejen do hornatého vnitrozemí, ale i na přicházející poutníky.

Byla zbudována v letech 1963–1965 podle návrhu Brunna Innocentiho, florentského sochaře. Za sochou na okraji skalního srázu si lze vychutnat strhující pohled především na záliv Golfo di Policastro a samotnou Marateu s přístavem.

Pátá na světě, třetí v Evropě

Se svou výškou 21,23 metrů patří socha mezi největší sochy Krista na světě. Snad všechny průvodce uvádějí, že se jedná o druhou největší sochu Krista ne světě, samozřejmě poté v Riu de Janeiru. Není to však pravda. V současné době je co do velikosti pátou na světě a třetí v Evropě.

Na starém kontinentu je ještě větší socha Krista v Lisabonu a v roce 2010 dokončená socha v polském Świebodzinu.

To však místnímu obyvatelstvu radost nekazí a na svého Spasitele jsou patřičně hrdí.