Tyto nemoci se sice nejčastěji objevují v exotických zemích, ale stane se, že občas proniknou i do naší malé země. Například neglerióza se dostala až do tehdejšího Československa a zemřelo na ni 16 lidí! Tyto nemoci jsou anebo byly nejvíce smrtelné, což znamená, že pokud se člověk nakazí, s největší pravděpodobností nepřežije. Zároveň to ovšem neznamená, že by byly nejnebezpečnější, neboť právě vysoká úmrtnost jim často brání, aby mohly nakazit větší množství lidí.

Ebola

Ebola jinak také nazývaná jako krvácivá horečka se poprvé objevila v roce 1976. Existuje několik kmenů této nemoci, kdy některé z nich mají hodnotu úmrtnosti dokonce až 90 %. Nemoc se šíří tělesnými sekrety, konkrétně tedy potem, slzami, močí, slinami anebo spermatem, tudíž není příliš složité se nakazit. Pokud k tomu opravdu dojde, pravděpodobně to skončí smrtí. Co pro nás ale může být uklidňující, je skutečnost, že vir pro život potřebuje teploty okolo 30 stupňů Celsia. Proto se ebola objevuje primárně v zemích rovníkové Afriky. Tato nemoc zatím bohužel nezná svůj lék. Jediný způsob, jak může doktor nakaženému pomoci, je zmírnění symptomů.

Pravé neštovice

Pravé neštovice neboli černé neštovice, už svým názvem napovídají, že život s tímto onemocněním v sobě neobsahoval mnoho naděje. Historicky se jedná o jednu z nejhorších chorob, neboť jen ve 20. století této nemoci podlehlo 300 až 500 milionů lidí. Krvácivá forma pravých neštovic měla úmrtnost 95 %! Což bylo likvidační pro většinu původního obyvatelstva Ameriky. Jak se tato nemoc projevovala? Nejdřív stejně jako chřipka, později však nakaženému na těle vyrašily typické hnisavé vředy a pacienti nejčastěji umírali na otravu krve, oběhové či dechové selhání. Nakazit se bylo velmi jednoduché, neboť se choroba přenášela vzduchem či skrze znečištěné předměty. Vymýtit pravé neštovice se podařilo až v roce 1979. A vrchním generálem spojených světových sil byl dokonce Čech Karel Raška.

Spavá nemoc

Spavou nemoc způsobuje parazit prostřednictvím infikovaných much tse-tse, které se množí v teplých a vlhkých oblastech. Do doby, než byla objevená její léčba, byla stoprocentně smrtelnou nemocí. A jak se projevuje? Nejprve lehkými příznaky, jako je horečka nebo bolesti kloubů, později už ale nastupují vážnější symptomy – únava, strnulost a potíže se spánkem, které končí smrtí. Moderní způsoby léčby pomáhají potlačovat úmrtnost na méně než 30 %, tato nemoc je tedy na ústupu.

Vzteklina

Také vzteklina je už v Evropě prakticky nemocí minulosti, v Asii a Africe na ni ale stále ještě umírá více než 55 tisíc osob ročně. Jedná se o akutní virové onemocnění centrálního nervového systému všech teplokrevných živočichů včetně lidí. Virus vztekliny se přenáší slinami, tedy v praxi nejčastěji pokousáním. Nemoc se projevuje změnami chování, zvýšenou dráždivostí a agresivitou. Jakmile nemoc propukne, končí téměř vždy smrtelně. Smrt nastává v kómatu za současné paralýzy všech svalů.

Primární amébová meningoencefalitida neboli neglerióza

Velká bolest hlavy, zvracení, mdloby a nakonec kóma, zničená mozková tkáň a smrt. Prvok Naegleria fowleri zvaný améba napadá člověka vzácně. Případy ale většinou končí smrtí. Tento organismus žije v půdě, ale především ve sladké vodě, a dokonce i na koupalištích. Přenáší se výhradně nosní dutinou, odkud neglerie pronikají do mozku, který ničí. Amébě se proto přezdívá mozkožrout. Objevuje se sice především v exotických zemích, ale jeden z nejznámějších případů se odehrál v Československu! V Ústí nad Labem zemřelo v letech 1963 až 1965 16 mladých lidí, kteří se jí nakazili v plaveckém bazénu. Jednalo se o vůbec největší výskyt této nemoci v dějinách. Také u této choroby překračuje úmrtnost 95 procent!

ZDROJE:

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2894555-deset-nejsmrtelnejsich-nemoci

https://www.ctidoma.cz/zajimavosti/nejsmrtelnejsi-nemoci-na-svete-koronavirus

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/prave-nestovice-karel-raska-vymyceni

https://ustecky.denik.cz/zpravy_region/naegleria-fowleri-mozkozrout