Pod nemilosrdným sluncem jihokalifornské pouště Colorado leží Slab City. Komunita squatterů, umělců, nomádů, migrantů, přeživších a bezdomovců. Slab City, které někteří nazývají „posledním volným místem“ a jiní zase „enklávou anarchie“, je pro mnohé také koncem životní cesty. Bez oficiální elektřiny, tekoucí vody, kanalizace nebo odvozu odpadu žijí obyvatelé Slab City také bez vymáhání práva, daní a správy. Osada postavená na betonových deskách Camp Dunlap, opuštěné námořní výcvikové základny, se nachází asi 70 km od hranic s Mexikem.

V táboře Dunlap se ve 40. letech mariňáci naučili bojovat ve válce. V Slab City se civilisté uchylují ke své vlastní válečné taktice přežití. Každé obydlí odráží individualitu jeho obyvatele. Ať je to maringotka na kolečkách, vyřazený školní autobus nebo chatrč postavená z palet. Celoročně tu žije jen přibližně 150 obyvatel. Teplota pouště, která v letních měsících překročí 48 stupňů Celsia vyselektuje ty, jenž to se svobodou myslí opravdu vážně. V zimních měsících je tu ale "narváno". Jako migrující ptáci zde zaparkují své obytné vozy důchodci, kteří vyhledávají teplé pouštní počasí a minimum poplatků za přežití.

Stálí obyvatelé Slab City zde končí kvůli chudobě nebo kvůli pocitu svobody, která přichází s životem na okraji společnosti. Zde totiž neplatí pravidla státu Kalifornie. Platí zde jediný zákon „žít svobodně a neomezovat ostatní“. I přesto toto místo zažívá přestřelky, žhářství nebo hádky. To je ale normální, i to patří ke kempu alternativního života. Obyvatelé, kterým se říká „The Desbs“ jsou squatteři, kteří dostávají stravné lístky nebo dávky sociálního zabezpečení: obvykle důchod nebo pro zdravotní postižení. Někteří se živí barterem, obchodem a drobnými pracemi pro jiné obyvatele Slab City.

Slab City je pulzující komunita, domov umělců a hudebníků, kteří vytvářejí a vystavují svá díla na místech, jako je umělecká zahrada East Jesus nebo scéna Buildera Billa. V klubu The Range se každou sobotu večer koná týdenní otevřená hudební show. Obyvatelé se připojují ke společenským klubům, jako je Oasis Club nebo Loners on Wheels, kde se setkávají u ranní kávy, jídla a tzv. šťastných hodinek. Jiní dávají přednost životu na okraji toho všeho, protože i v poušti je těžké najít klid.

Slab City má v rámci svých limitů více než tucet jednotlivých čtvrtí. Každá čtvrť se skládá z malého tábora lidí s vlastními pravidly a kulturou. Jedna taková skupina na okraji města se jmenuje California Ponderosa. Je vedená mužem s jemným bílým vousem, který se představuje jako Spyder. Ten provozuje internetovou kavárnu a během sezóny každému příchozímu nabídne za necelých 3000 korun měsíčně každodenní snídaně a večeře. Osada je vybavena také venkovní sprchou a pohodlným posezením z gaučů. I tak se místní obyvatelé snaží zlepšit život v tomto posledním anarchistickém ráji.

(Zdroj: www.youtube.com/watch?v=vBbB1uLWJH8 a en.wikipedia.org/wiki/Slab_City,_California)