V případě Kambodži a jejích přilehlých ostrovů není na škodu ani to, že je obléhají a většinu služeb poskytují Evropané.

Realita na Koh Rongu i na menším, ale o to přírodnějším Koh Rong Samloemu splňuje veškerá očekávání. Nejde o nějaké malé ostrůvky, vždyť v úzké části na jihu prvního z nich trvá cesta pěšky z jednoho konce na druhý minimálně hodinu a poznávací výlet by zabral celý den. Díky tomu, že ani jeden z ostrovů není komerčně využíván dlouho, zůstalo na nich ještě velké množství nezastavěné zeleně, v níž se dají pozorovat rostliny i živočichové.

Z hotelu do luxusu

Jak bylo řečeno, většinu objektů vlastní Evropané. A ti si podle svého odstupňovali ubytovací kapacity. Nejlevnější je nocleh typu hostel, kdy v místnosti složí hlavu až deset lidí. Tato varianta bývá součástí některého z barů či hospod a je výhodná pro cestovatele, kteří nevydrží na jednom místě dlouho.

Kvalitnější variantou jsou pokoje v domech na pláži, avšak se společným sociálním zařízením. Pak mají k dispozici bungalovy s vlastním sociálním zařízením. Luxusní varianta noclehu a zahrnuje i klimatizaci. Jak vidíte, vybrat si může každý podle možností.

Společné mají tyto ubytovací kapacity jedno důležité. Elektřina většinou funguje jen od osmi večer do půlnoci. Déle na Koh Rongu „jedou" jen ve vybraných barech. Záleží na generátoru.

Dáte si chňápala?

Samostatnou kapitolou je stravování. Po pár dnech může leckomu přijít jako monotematické, ovšem kvalitu rozhodně nelze ubírat. Dají se najít khmerské speciality – například hovězí luklak nebo cokoliv s kari ovšem na sladko a tradiční nudle. Z klasické nabídky restaurací a barů lze vybrat krevety, kuřecí maso, barracudu – to vše na grilu.

Za ochutnání určitě stojí i ryba, jejíž český název vás pobaví. Chňapala červeného hledejte pod názvem red snepper.

Ke snídani servírují vejce na různé způsoby, čerstvé bagety a klasické „evropské" pochutiny plus místní ovoce a zeleninu.

Při kalkulaci finální ceny je dobré mít na paměti, že něco bude stát transfer na pobřeží taxíkem nebo autobusem a cesta rychlou nebo pomalou lodí (45 minut/3 hodiny) na jeden z ostrovů. A pak také to, že provozovatelé objektů jsou slušnými volnomyšlenkáři, takže vás nesmí překvapit vůně marihuany, na niž prakticky denně narazíte.

UŽITEČNÉ RADY

  • Doporučené očkování: hepatitida A+B, břišní tyfus. O zónu malarických komárů nejde.
  • Určitě se hodí mít kvalitní repelent a pít pouze balenou vodu.
  • Vyplatí se smlouvat – o cokoliv kromě cen jídel v restauracích.
  • Nebrat si moc věcí, prádelna je na každém rohu a péče o kilogram prádla nestojí mnoho.