Česká republika je vyhlášená spotřebou piva, krásnými ženami a také množstvím hradů a zámků. Jen Národní památkový ústav spravuje stovku objektů (další jsou v soukromém vlastnictví).

Největšímu zájmu turistů se těší historická sídla panovníků. V kurzu jsou klasické prohlídky interiérů, ale i doprovodné programy. A přesně tuto nabídku má také vodní zámek Červená Lhota.

Renesanční čtyřkřídlá budova se nachází přibližně patnáct kilometrů severně od Jindřichova Hradce. Zámek vystavěný asi v polovině 14. století – a následně zhruba co sto let nově rekonstruovaný až do současné podoby – stojí na skále, která se po přehrazení údolí a zvýšení hladiny stala ostrůvkem v zámeckém rybníku.

A co že je zde k vidění? Z původních tří okruhů aktálně funguje pouze hlavní – 1. patro. Podkrovní pokoje a Sklepení jsou momentálně ještě uzavřeny, ale v brzké době čeká znovuzprovoznění i je. Expozice historického interiéru prvního podlaží odhaluje návštěvníkům autentický byt knížat, která zde na počátku 19. století žila jako poslední. K vidění je například věžní pokoj, dámská ložnice, pánská ložnice, ředitelna či toaletní pokoj. Vše pochopitelně s autentickým mobiliářem a tak typickou vůní...

Dále padesátiminutovou prohlídku prozrazovat nebudeme, aby vůbec ještě měla cesta směrem k městečku Kardašova Řečice nějaký význam.

Po prohlídce zámku lze obejít celý rybník a vychutnávat si odlišné pohledy na Červenou Lhotu z různých úhlů. To vše za ostrého kontrastu červené fasády jednoho z nejúžasnějších českých zámků. K této romantice není co dodat!

ZLATOVLÁSKA A TY DALŠÍ

Ankety o nejpohádkovější zámek v Česku nejsou ničím výjimečným a Červená Lhota patří ve většině z nich mezi ty, na které hlasující klikají nejčastěji. Své přitom určitě sehrál i fakt, že se v jejím okolí natáčela spousta pohádek a filmů. Všichni znají Zlatovlásku, Svatby pana Voka nebo Pana Tau, Princeznu na hrášku či tu O zatoulané princezně. Celkem se sem filmové štáby z Čech i zahraničí vypravily už devatenáctkrát!

KOLIK STOJÍ PROHLÍDKA

Dospělí 160 Kč
Děti do 6 let zdarma
Mládež do 18 let 110 Kč
Rodinné (2 dospělí + 1-3 děti do 15 let) 420 Kč
Senioři nad 65 let 110 Kč
Držitelé průkazu ISIC, EYCA 110 Kč
Držitelé průkazu ZTP, ZTP/P zdarma

TŘI MOUCHY JEDNOU RANOU

Nikoliv dvě, ale tři mouchy jednou ranou mohou „zabít" milovníci středověkých hradů a zámků. V okruhu asi 70 kilometrů se totiž v jižních Čechách nacházejí hned tři skvosty. O Červené Lhotě už byla řeč, dál je tu Státní hrad a zámek Český Krumlov a Zámek Hluboká. Zámek v Krumlově, který je s rozlohou šest ha druhý největší u nás, zároveň patří do seznamu světového dědictví UNESCO. Toto ocenění sice Hluboké uniká, svojí architekturou a bílou barvou je ale naprosto jedinečná. Všechna tato tři díla opravdu stojí za pozornost.