Vědci později zjistili, že vchody vedou do komor vytesaných do skály. Komory jsou zhruba čtyři metry vysoké a většina z nich má 1 až 2 místnosti, jsou zde však i daleko rozlehlejší komory s pěti až šesti místnostmi. Místnosti přitom nemají žádnou výzdobu a nacházejí se na hlubokých vertikálních vrtech napojených na přírodní vodní tunely.

Doktor Mustafa Waziri, generální tajemník Nejvyšší rady pro starožitnosti, řekl, že otvory a vchody se nacházejí v oblasti posvátného údolí jižně od královského pohřebiště Umm al-Ka'ab. Jsou přitom datovány do ptolemaiovské éry, do let 323 - 30 př. n. l.

Na video o těchto zvláštních komorách se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Náboženské poslání anebo dílo přírody?

„V mnohých místnostech byla nalezeny fragmenty keramiky, lavičky, terasy a také řada malých otvorů ve stěnách,“ řekl Mohamed Abdel-Badi, vedoucí Ústředního oddělení starožitností Horního Egypta a vedoucí mise, v rámci níž byla nalezena i jedna výjimečná místnost.

V této místnosti naopak jsou nápisy. Stojí na nich jména Khuusu-n-Hor, Amenirdis a Nes-Hor. Což jsou syn, matka a babička. Přesto tyto nápisy neříkají, že by se jednalo o pohřebiště. To dokládá i doktor Matthew Adams z Institutu výtvarných umění Newyorské univerzity.

Proč tedy tyto zvláštní komory vznikly?

Pohřebiště Umm al-Kaab bylo ve staroegyptské kultuře cestou na onen svět. I proto mohly být některé jeho části obtížně přístupné. Stavby pravděpodobně měly velký náboženský význam.

V kontrastu k těmto názorům se objevilo i tvrzení Mostafy Waziri, který tvrdí, že komory vznikly jako přírodní útvary, které vytvořila tekoucí voda v průběhu tisíců let.

Jak bychom ale pak vysvětlili ony nálezy a to, že komory jsou vybaveny mělkými výklenky, lavičkami, prohlubněmi nebo žlábky vysekanými do podlahy, do stěn i těsně pod stropem?

Na objasnění záhady si budeme muset počkat. Více informací přináší toto video:

Zdroj: Youtube

Zdroje:

mysteriesrunsolved.com, www.archaeology.org