Skupina astrovědců vedená Zitengem Wangem z Univerzity v Sydney zachytila během výzkumu objekt poblíž středu naší galaxie, který vysílá podivné rádiové signály. Tento objekt se nazývá ASKAP J173608.2-321635 a nachází se 25 800 světelných let od Země. Odborníci nedokážou tyto signály spojit s žádným dříve známým jevem.

Možná se jedná o součást nového typu objektu

Signál, který vzniká, naprosto zmátl vědce. Jsou si jisti, že rádiový signál není rychlým rádiovým zábleskem, pulzarem ani hvězdou o malé hmotnosti. Který vesmírný objekt by nejlépe odpovídal jeho charakteristikám ale nejsou schopni určit. „Představili jsme objev a charakterizaci ASKAP J173608.2-321635, vysoce polarizovaného a proměnného rádiového zdroje, který se nachází v blízkosti galaktického centra a nemá žádný jasný protějšek na různých vlnových délkách,” informuje tým odborníků v magazínu Science Alert a dodává: „Mohlo by se jednat o součást nového typu objektu, který je objevován pomocí rádiového zobrazování.”

Signál nemá žádný pravidelně se opakující vzorec

Signál se někdy jeví v rádiovém spektru jako velmi jasný po dobu několika týdnů a pak se během jednoho dne na měsíce zase zcela odmlčí. Během průzkumu, který probíhal od dubna 2019 do srpna 2020, se signál objevil celkem 13×. Nemá žádný předvídatelný nebo opakující se vzorec. Podle astronomů jeho chování neodpovídá žádnému známému profilu typů nebeských těles a problémem je, že se signál podařilo zachytit pouze jedné observatoři. Až začátkem tohoto roku ho objevil také jihoafrický teleskop MeerKAT a v dubnu Australia Telescope Compact Array.

Další zajímavost, která upoutala pozornost vědců

Nevídaný signál astronomy zaujal také tím, že je silně polarizovaný. „Naše oko nedokáže rozlišit mezi kruhově polarizovaným a nepolarizovaným světlem, ale ASKAP má ekvivalent polarizačních slunečních brýlí, které toto světlo filtrují. Tyto typy zdrojů jsou opravdu vzácné, nepravidelné, jas se může dramaticky změnit během jediného dne, ale někdy to může trvat i týdny,” vysvětluje Wang.

Podaří se tuto záhadu někdy vysvětlit?

Astronomové zatím hledali vysvětlení signálů jen vylučovací metodou. Jedinou možnou metodou, jak s jistotou určit, z jakého zdroje takové signály pocházejí, je se jimi zabývat podstatně delší dobu, anebo jich najít víc a podrobně je probádat. A právě o to se bude tým australských astronomů nyní pokoušet.

Zdroje: techsvet.cz, fzone.cz, nedd.tiscali.cz