Pandemie jako nástroj k upevnění moci

Severní Korea v 90. letech minulého století procházela obdobím hladomoru. V zemi tak začaly vznikat „neoficiální“ trhy, které pomáhaly zajišťovat zboží denní potřeby. Kim Čong-un, vůdce země, využil pandemii, aby nad trhy obnovil kontrolu a upevnil svou moc. Potrestal soukromé podnikatele, zkorumpované úředníky a omezil používání zahraniční měny. Uzavření hranic značně omezilo obchod, který je zdrojem příjmů i pro vládu. Země se ocitla v krizi. Přes zoufalou situaci se režim zahraniční pomoci brání. Zavrhnul i pomoc ohledně očkování. V létě odmítnul dva miliony vakcín společnosti Astra Zeneca, což představitelé zdůvodnili obavou z vedlejších účinků. Nepřijali ani další tři miliony dávek Sinovac. Situaci řeší po svém. V zemi je omezen vnitřní pohyb, platí přísná karanténní opatření. Přestože tamní vláda popírá jakýkoli pozitivní případ, vybudovala v zemi specializovaná karanténní zařízení, kam posílá všechny s jakýmkoli podezřením na nakažení. Velké krize většinou vedou ke změně, Kim však dokazuje, přesněji řečeno spíš chce dokázat, že tamní režim odolá všemu...

Žádný případ nebo jen nehlášený?

Nejen Severní Korea, ale ani Turkmenistán údajně nezaznamenal žádného pacienta s nákazou. Dle agentury Associated Press ale právě tyto dvě země vyvolávají pochybnosti o přesnosti zdravotnických údajů. Ač v Turkmenistánu platí přísná opatření, omezení cestování, zákaz hromadných akcí a nošení roušek, je to právě jeho poloha, která, jak se zdá, téměř vylučuje nerozšíření viru do země, stejně jako do Severní Koreje, která sousedí s Čínou. Dle Světové zdravotnické organizace jsou místa, kterým se pandemie vyhnula a koronavirem se nenakazil vůbec nikdo. Jsou to především ostrovy v Tichém a Atlantském oceánu, nejspíš proto, že jsou obklopeny mořem, ale také tam platí velmi přísná omezení cestovního ruchu.

Místa, kam COVID-19 nezavítal

Prvním místem je země Tuvalu, tři útesové ostrovy a šest atolů v Oceánii, kde na deseti čtverečných kilometrech žije asi deset tisíc obyvatel. Království Tonga, souostroví v jižním Pacifiku hned od počátku zamezilo přístup ke svým břehům, omezilo plavby na výletních lodích a uzavřelo letiště. Jižní Pacifik, tři tropické korálové ostrovy jménem Tokelau jsou dostupné jen lodí. Covid netrápí ani zhruba čtyři tisíce pět set obyvatel na britské Svaté Heleně v Atlantickém oceánu, nejodlehlejším místě na světě, ani další britské ostrovy v Pacifiku – Pitcairnovy. Padesát potomků Tahiťanů a vzbouřenců z Bounty, kteří tam žijí, virus ušetřil. Žádné nakažené nemá ani Niue, země na největším korálovém ostrově na světě, kde žije asi tisíc čtyři sta domorodých Polynésanů. Díky přísným omezením ohledně cestování nepřicestoval covid ani do nejmenší ostrovní země na světě, Nauru. Ostrovní stát v Pacifiku Karibati také nepřispěl do statistik nakažených, nejspíš i proto, že zamezil leteckou dopravu. Pandemie nezasáhla Mikronésii, ostrovy v severní Oceánii, kterou v boji proti pandemii podporují Spojené státy, Čína a Japonsko. Cookovy ostrovy se brání šíření viru povinnou karanténou při vstupu do země a zákazem vplutí výletních lodí do svých přístavů. Není vyloučené, že jsou i jiné bezcovidové země, ale tam není zdravotnictví na takové úrovni, aby se případy mohly zaznamenat.

Zdroje: www.usnews.com, www.brookings.edu