Obří nakupeninu divoce vyhlížejících skal můžete ale kolem dokola objet na kole. Přestože i v létě jsou k dispozici lanovky, je to náročná, byť krásná cyklistika.
Obejít masiv Sella je také možné po svých, ale zabere to pár dnů.

S DĚTMI NA TŮRU

V horských chatách (rifugio) po trase však na vás čeká srdečná pohostinnost a výborná místní kuchyně. Rodiny s dětmi zvládnou také lehčí, procházkové túry. Například vyjet lanovkou na Terasu Dolomit (La Terrazza delle Dolomiti) a projít se po tabuli masivu Sella.

O masivu, který vypadá, jako kdyby mezi štíty Dolomit spadl odněkud z vesmíru, jsem se od Alice žádné báje nedozvěděla. Ale jinak by se z dolomitských legend dala sestavit pohádková knížka. Jedna z nejhezčích je o králi Laurinovi.

Romanticky vysvětluje jev pro Dolomity typický – při západu a východu slunce se „bledé hory“ barví do purpurové, nachové a růžové barvy. Enrosadira, jak se tento unikátní fenomén nazývá v italštině, vznikla prý kvůli lásce. Nezapomeňte si štíty hrající všemi odstíny růžové nafotit! Tyhle snímky budou stoprocentně hvězdami vašeho dovolenkového alba.

Ulovit do něj nějakou fotku sviště, kamzíka nebo srnce se vám jako šéfkuchaři a vášnivému fotografovi přírody Marku Mazzelovi, který vystavuje každé léto v některé z obcí Val di Fassa, asi nepodaří. Ale fotek domácích zvířat můžete mít, co hrdlo ráčí. Stačí se ubytovat na některé z mnoha farem. Agroturismus je ve Val di Fassa velmi populární.

GEO POZNÁMKY DOLOMITY – horský hřbet, který je součástí Jižních Alp, je ohraničený řekami Eisack a Adiže na západě, Sextenským potokem a Piavou na východě, Pustertalem na severu a městem Adordo na jihu. Bizarní skalní formace, zvané také bledé hory, se „červenají“ díky vysokému obsahu magnézia ve vápenci. Unikátní jsou tu klimatické podmínky – ze severu jsou chráněné alpskými hřebeny, ale jižní větry typu fén tu nevanou. Slunce svítí 300 dnů v roce.