Fugu je ryba, která i přestože se konzumuje především v Japonsku, je známá po celém světe. Svou slávu získala tím, že je extrémně jedovatá. Při sebemenším pochybení během přípravy riskujete to nejcennější, totiž svůj život. Fugu je japonský název pro rod takifugu, což jsou ryby z čeledi čtverzubcovitých, které bývají členěny do několika desítek druhů. Samotný překlad japonského názvu zní „říční prase“. Tento živočich se převážně vyskytuje ve vodách severozápadního Pacifiku, některé ale také žijí ve sladkých vodách v Asii anebo více na jihu na rozhraní Indického a Tichého oceánu. K usmrcení dospělého člověka by stačil jed o velikosti špendlíkové hlavičky. Celá ryba přitom obsahuje smrtelnou dávku jedu pro zhruba 30 lidí. A za jednu porci pokrmu, jehož konzumace se podobá ruské ruletě, utratíte i 2400 korun!

Kuchaři musejí před přípravou Fugu absolvovat dvouletý kurz

Státní správa uděluje licenci na přípravu ryby od roku 1958, kdy po jejím požití zemřelo 176 lidí! Ten, kdo má zájem servírovat tento unikátní pokrm, musí absolvovat náročný dvouletý kurz praktických cvičení a poté složit zkoušku, kterou pořádá Tokijské sdružení fugu. Tato zkouška se skládá ze tří částí. Nejprve zájemce absolvuje písemný test, následuje přezkoušení, během kterého musí zájemce neomylně rozeznat více než dvacet druhů čtverzubců, z nichž se fugu připravuje. A až poté dojde na praktickou část, v níž musí dokázat připravit pokrm tak, aby neohrozil zdraví zákazníka. „Uchazeč musí v časovém limitu oddělit jedovaté a jedlé části na tácy a orgány označit štítky. Stačí drobná chyba a kandidát nemilosrdně vyletí,“ řekl listu The Japan Times Jušikó Mudžiwara, šéfkuchař tokijského hotelu Hilton. Že se jedná se o skutečně náročnou disciplínu, dokazuje i fakt, že licenci nakonec získá jen třetina uchazečů.

Pokud se příprava ryby Fugu nepovede, hrozí smrt

Konzumace této ryby je neskutečný adrenalin a opravdu velké riziko, neboť každoročně zahyne několik lidí na otravu. Jak taková smrt probíhá Nejdříve znecitliví oblast kolem úst, následuje ochrnutí a smrt, přičemž člověk zůstává do konce při vědomí. Proti jedu neexistuje žádný protijed! Jediné, co vám v daný okamžik může pomoci, je umělá podpora dýchání přístrojem, dokud účinky jedu nepominou. Účinky tetrodotoxinu jsou silné a rychlé a neexistuje proti nim protilátka.

Fugu je čím dál tím víc jedovatější

Fugu je stále více nebezpečnější, a to díky změnám klimatu. Reakce na oteplování moří způsobuje, že se jed dostává i do částí těl, kde se dříve nevyskytoval. Zatímco u původní fugu jsou nejjedovatějšími částmi jikry, reprodukční orgány, části střev a jater, u nově se objevujících mutantů se jed dostává i do svaloviny nebo kůže. Rozeznat původní fugu od hybrida je přitom velice těžké i pro školené experty v restauracích a pro rybáře, a tak může celkem snadno dojít k záměně. Klimatické změny navíc způsobují, že se fugu objevuje i v oblastech, kde dříve nežila. Nedávno se objevila například u Krymu.

ZDROJE:

https://www.jimeto.cz/ryba-fugu/

https://www.novinky.cz/cestovani/clanek/japonska-specialita

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/japonsko-fuga

https://www.idnes.cz/hobby/domov/priprava-jedovate-ryby