Zdroje: untamedscience.com, wonderopolis.org, cs.wikipedia.org

Nejošklivější tvor Země

Ryba blobfish je skutečně tím nejošklivějším tvorem, kterého si jen umíte představit. Najdete ji ve vodách u pobřeží Austrálie, Tasmánie a Nového Zélandu. Světle růžová želatinová skvrna s propadlými ústy a velkým svěšeným nosem.

Blobfish byla v roce 2013 vyhlášena nejméně hezkým zvířetem na světě a díky tomu se stala senzací. Právě její "nevábný" vzhled z ní doslova přes noc udělal slavnou. Objevovala se jako součást nejrůznějších meme, kreslených seriálů a také jako plyšová hračka.

Ne všichni se však shodují, že je blobfish skutečně ošklivá. Vzhled, který blobfish bezesporu proslavil, vůbec neodpovídá skutečnosti. Podle vědce Richarda Arnotta je blobfish ve svém přirozeném prostředí naprosto normálně vypadající rybou.

Tisíce metrů pod vodou bychom jen stěží věděli, že jsme na ni narazili. Ke vzhledu želatinové hroudy ji pomohla rychlá změna tlak, jež z jejího těla udělala nehezky vypadajícího tvora. Změny tlaku způsobily devastující poškození tkání jejího těla.

Ryba s lidskou tváří

Pod vodou je blobfish téměř k nepoznání. Ryba s tělem ve tvaru pulce disponuje baňatou hlavou, zúženou ocasní částí, výraznou čelistí a opeřenými prsními ploutvemi.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Nemá tělo pokryté šupinami, jak by se u ryb dalo očekávat. Namísto nich je "oblečená" do volné ochable vypadající kůže. Blobfish "nevlastní" svaly ani kosti. Tvar jejího těla drží pouze tlak vody, který ji dělá celistvou.

Jakmile však blobfish opustí své přirozené prostředí a s ním i vše, co jí a jejímu vzhledu pomáhá být rybou, rozpadne se na kašovitou hmotu.

Tento fascinující tvor obývá nejhlubší a nejtemnější hloubky moří a oceánů a je tak zcela nemožné ji blíže studovat. Většinu toho, co o nich víme, vědci získali díky jejich nadvodní podobě.

Ryby blobfish obývají hlubiny Tichého, Indického a Atlantického oceánu. Naleznete je v hloubce od 2000 a do přibližně 4000 metrů. Jsou tak vedle chobotnic, ďasovitých ryb a dalších hlubokomořských tvorů těmi, jež se plně přizpůsobili nejdrsnějším podmínkám oceánů.

Žijí v místech s nedostatkem světla, která jsou pro vědce neprobádanou oblastí. Důvodem je obrovský tlak, který se v místech nachází a také velmi nízká teplota vody, pohybující se hluboce pod nulou.

Ryby blobfish se živí menšími rybami a bezobratlými živočichy. Tváří připomínají člověka a navzdory svému nepěknému vzhledu jsou důležitou součástí hlubokomořského ekosystému.