Ačkoliv je pro nás Rusko poměrně blízko, život v této zemi zůstává pro většinu lidí velkou neznámou. Zajímá vás, kolik si nejčastější profese v této relativně uzavřené zemi vydělávají? Podívejte se na porovnání jejich platů s těmi našimi.

Průměrná mzda v Rusku je bídná

Průměrná mzda v Rusku se pohybuje okolo 50 tisíc rublů, tedy v přepočtu okolo 15 000 Kč. To je ale průměr, na který většina lidí ani nedosáhne. Za uplynulý rok byl poslední oficiální údaj o mediánu tamních mezd 32 422 rublů. Z čehož vyplývá, že polovina Rusů bere méně než 9 800 Kč. To není úplně hodně, co myslíte? Nutno připomenout, že v Česku ve 2. čtvrtletí roku 2021 činila průměrná hrubá měsíční mzda 38 275 korun. To je velký rozdíl…

Zásadní rozdíly platů ve městech a na venkově

V zemi panují výrazné rozdíly. Zatímco s Moskvou či Petrohradem jsou spojeny více než dvojnásobné platy, v takovém Pskovu či Dagestánu mohou zaměstnanci naopak počítat jen s polovinou. Výdělky v hlavním městě Ruské federace průměr značně převyšují a dosahují tak i výšky kolem 30 tisíců korun. Také v České republice si lidé v hlavním městě vydělají značně více než v jiných koutech země. Průměrná mzda v Praze je 46 163 korun.

Číšníci či elektrikáři si vydělají nejmíň. Učitelé se zas tak špatně nemají

Nejnižší výplaty mají v Rusku číšníci, kteří si vydělají průměrně 7 700 korun, a uklízečky, jež si za měsíc přijdou na 7 900 korun. O moc lépe na tom nejsou ani elektrikáři, ti si měsíčně vydělají 8 300 korun. Pro vaši představu, v Česku je průměrný plat číšníka 20 700 korun, plat uklízečky necelých 16 100 korun a plat elektrikáře 28 850 korun. Většina dalších častých povolání se platově pohybuje těsně pod průměrem. Zajímá vás, jak jsou na tom státní zaměstnanci? Taková zdravotní sestra si v Rusku vydělá 15 400 korun měsíčně, mzda ruského policisty se pohybuje kolem 16 000 a asi nejlépe jsou na tom učitelé, kteří si v Rusku vydělají 24 800 korun. U nás si policisté vydělají 36 400 korun, účetní 30 500 korun a učitelé 35 000 korun. Ruská federace se potýká se značným nedostatkem učitelů, proto jsou jejich platy v porovnání s ostatními profesemi poměrně vysoké.

Chudoba, kam se podíváš

Každého pátého Rusa trápí chudoba a nemůže si dovolit jídlo ani základní životní potřeby. Vyplývá to z nového výzkumu vypracovaného Ruskou akademií národního hospodářství a veřejné správy, podle kterého žije komfortně méně než třetina všech obyvatel. To je velice zoufalá statistika…

Dalších téměř 36 procent Rusů se nachází v zóně takzvaného spotřebitelského rizika. To znamená, že si sice mohou dovolit koupit jídlo a oblečení, ale mají velmi malý nebo žádný disponibilní příjem, to je označení pro skutečné množství peněz po odvedení daní a poplatků za zdravotní a sociální pojištění. Tito lidé tak nemají další peníze na nákup elektrických spotřebičů, nábytku nebo auta. Podle Rádia Svobodná Evropa jsou jejich vyhlídky na zlepšení finanční situace velmi malé.

Podle výzkumníků žije v komfortu pouze 28 procent lidí z celkové ruské populace, která aktuálně čítá asi 144 milionů obyvatel. Lidé, kteří spadají do této skupiny si mohou dovolit nejen dobré jídlo a oblečení, ale také věci k delšímu použití.

V ČR žije přes 44 300 Rusů, od roku 2004 se počet ztrojnásobil

V Česku stále přibývá lidí z Ruska. Na konci března jich v zemi s povolením pobývalo přes 44 300. Víc než polovina z nich žije v zemi trvale. Od roku 2004, kdy republika vstoupila do Evropské unie, se počet Rusů v naší zemi ztrojnásobil. Nejvíc jich žije ve velkých městech – Praze, Karlových Varech nebo Brně. Zvyšuje se také zájem občanů Ruska o studium na místních univerzitách. Například zatímco v roce 2003 vysokoškolské vzdělání v tuzemsku získávalo jen 418 občanů Ruska, v loňském akademickém roce to bylo už 6244 osob.

Zdroje: ct24.ceskatelevize.cz, www.idnes.cz, www.fondik.cz, www.autoforum.cz