Velká rudá skvrna je atmosférický jev v horních částech atmosféry Jupiteru, jenž je pozorovaný již od počátku dalekohledů. Pravděpodobně je tedy skvrna stará přes 300 let, nikdo to však s jistotou neví. Tento obrovský hurikán byl dříve útvar dvakrát větší než planeta Země. Postupem času se však skvrna zmenšila a v současnosti měří v průměru 16 tisíc kilometrů. Naše planeta by se do ní tedy stále vešla.

Jediný přístroj, jímž je možné změny detailně pozorovat, je Hubbleův teleskop

Jasně viditelná skvrna na planetě Jupiter je v hledáčku vědců už od 17. století. Představuje obrovskou anticyklónu a je největší svého druhu ve sluneční soustavě. Podle nejnovějších analýz se v jejím okolí ze záhadných důvodů zvedá vítr. Tento fakt zpozoroval z oběžné dráhy Země Hubbleův vesmírný dalekohled. Poznatky bylo možné získat jen díky vysokému rozlišení obrázků, jež je schopen pořídit. „Protože nemáme na Jupiteru speciální letadla, která by zkoumala bouřky, nemůžeme vítr na místě sledovat kontinuálně,“ uvedla planetární vědkyně Amy Simonová z NASA. „Hubbleův teleskop je jediným, který disponuje takovým časovým pokrytím a prostorovým rozlišením, které dokážou zachytit větry Jupitera v takových podrobnostech,“ vysvětlil planetární vědec Michael Wong z kalifornské univerzity Berkeley. Oba dva společně analyzovali data shromážděné právě Hubbleovým vesmírným dalekohledem za poslední dekádu a konečně představili závěry.

Bouře stále zrychluje. Dosáhla už rychlosti 650 kilometrů za hodinu!

Postupem času se skvrna zakulatila a zmenšila. Zároveň se ukázalo, že mezi roky 2009 až 2020 se rotace vnějšího okraje této záhadné, neutuchající atmosférické bouře Jupiteru zrychlila o osm procent. Každoročně to je asi o 2,5 kilometrů za hodinu. Server Science Alert uvádí, že sice nejde o velký nárůst, přesto je ale podstatný. Dosahuje tak rychlosti až 650 kilometrů za hodinu (ve směru proti hodinovým ručičkám). Ze zveřejněné tiskové správy vyplývá, že vnitřní strana bouře se naopak zklidňuje.

Astronomové to nedovedou vysvětlit a nerozumí ani tomu, co bouři neustále pohání

Vědci si tuto záhadu nedokážou vysvětlit. Nad závěry jen kroutí hlavou… „Když jsem poprvé viděl výsledky, říkal jsem si – dává tohle smysl? Nikdo zatím nic takového neviděl,“ uvedl ve své zprávě Wong.

Proč tomu tak je? Proč bouře zrychluje a nikdy nezastaví? „Je to těžké určit. Hubbleův teleskop není schopen zcela jasně pohlédnout do spodní části bouřky,“ vysvětlil Wong a dodal: „Vše, co je pod vrcholy mraků, je pro data neviditelné. Je to však zajímavý kousek mozaiky, který nám může pomoci pochopit, co tuto bouři pohání a jak si svou energii udržuje.“ Ačkoliv odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduchá, vědci díky studii dokázali některé možnosti alespoň vyeliminovat. Za změny tak nejsou odpovědny jak změny střihu větru (nebo úhlu) od okolní atmosféry, tak ani změny teploty v různých nadmořských výškách.

Ví se pouze o jediné možné příčině

Bouři zřejmě pomáhá udržovat fakt, že je vklíněna mezi dva atmosférické pásy Jupiteru, které se pohybují v opačném směru. To ale patrně není jedinou příčinou…

Zdroje: www.denik.cz, www.novinky.cz, www.stoplusjednicka.cz