Zdroje: www.rozhlednovymrajem.cz, www.gigaplaces.com, www.cestolino.cz

Dalo by se říct, že pokud jde o rozhledny, je Česko rozhodně velmocí.

Na Salaš, do minaretu nebo na Krásno?

V současné době je v České republice kolem 500 rozhleden a vyhlídkových věží, které jsou vhodným místem k návštěvě zejména pro svůj tvar nebo umístění. Rozhledna totiž může být například vodojem nebo mít podobu zrcadla, existuje však i rozhledna, která vypadá jako ruské kolo.

Svůj největší "boom" zažily rozhledny těsně po sametové revoluci v roce 1989. Právě tehdy došlo k zpřístupnění a také opravě mnoha z nich, které do té doby chátraly. Po revoluci však došlo také k výstavbě zcela nových rozhleden.

Na přelomu tisíciletí se stavěly rozhledny, které však byly primárně železnými konstrukcemi sloužícími pro telekomunikační účely, až posléze se začaly vytvářet vyhlídkové plošiny, které byly vizuálně mnohem nápaditější a kreativnější.

Originalitou vynikají především vyhlídky jako Růženka nad obcí Růžová na Děčínsku, jež se nachází v Českém Švýcarsku. Z novějších lze pak za originální považovat rozhlednu Zrcadlo nad Tanvaldem.

Oblíbenou je také rozhledna Salaš, nacházející se v nadmořské výšce 366 metrů u obce Salaš a nabízející krásný výhled na pohoří Chřibů.

Na počátku zrodu rozhledny stála architektonická soutěž soukromého investora, jenž se rozhodl pro stavbu rozhledny mající tvar dvou do sebe zakleslých sedmiček. Každá sedmička má dnes jednu vyhlídkovou plošinu ve výškách 15 a 20 metrů.

Vydat se můžete i do minaretu. Zhruba 60 metrů vysoká rozhledna se nachází v areálu zámeckého parku Lednice a jako součást lednicko-valtického areálu je zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Minaret je druhou nejstarší dochovanou rozhlednou na českém území a zároveň jediným minaretem v České republice.

Na mystickém místě, přímo uprostřed "lázeňského trojúhelníku" mezi Mariánskými Lázněmi, Františkovými Lázněmi a Karlovými Vary stojí podivuhodná kamenná stavba. Nachází se v nadmořské výšce 777 metrů a její stavba byla započata v roce 1933. Rozhledna nabízí úchvatný výhled na Doupovské nebo Krušné hory, ale i na vzdálený vysílač Krašov nebo nejvyšší horu Krušných hor Klínovec.

Česko je plné zajímavých rozhleden

Pokud máte rádi turistiku, pak vám právě rozhledny nabízí tu nejlepší možnost, jak se po namáhavé túře rozhlédnout po kraji.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Za zmínku stojí také rozhledna Smrk, jež je vysoká 23 metrů a je zajímavá tím, že se nachází na stejnojmenné hoře. Právě ta je nejvyšší horou české strany Jizerských hor. Ocelová stavba byla postavena v roce 2003. Díky ní můžete pohlédnout k sousedům do Polska, prozkoumat údolí Jizerských hor nebo spatřit krásu Krkonoš.

Na Anenském vrchu v Orlických horách stojí rozhledna Anna. Měří 17 m a nachází se ve výšce 991 m nad mořem. Svůj název si nese po svaté Anně, která je patronkou Orlických hor. Vzhledem k počtu rozhledem, které jsou v České republice k dispozici, si vybere skutečně každý.