Údajná pitva jednoho z nich je zachycena na slavném videu, po kterém se stal incident senzací.

Záhadný nález

Případ se stal horkého večera 2. července před 74 lety, kdy obyvatelé amerického městečka Roswell pozorovali na obloze zvláštní létající objekt diskovitého tvaru. Druhý den pak byly více než 100 kilometrů odtud, ve státě Nové Mexiko, nalezeny ony záhadné trosky.

Okolnosti ohledně nalezení těchto trosek jsou více než záhadné. Objevit je měl farmář William Brazel, kterému však bylo řečeno, že má kvůli bezpečnosti státu o celém incidentu mlčet. Veškeré předměty byly posbírány armádou a odvezeny na leteckou základnu Wright-Patterson. Stejná základna vydala 6 dní od nalezení trosek veřejnou zprávu ve které stálo: „Letiště pozemních sil v Roswellu s potěšením oznamuje, že ve spolupráci s místním rančerem a šerifovým úřadem v Chaves County získalo jistý disk.“

Tu pak poupravila a doplnila, že se určitě nejednalo o mimozemský létající talíř, ale o trosky meteorologického balónu, který měli údajně Američané používat v tajném projektu Morgul. Trosky byly předvedeny i na tiskové konferenci, někteří svědkové však tvrdili, že byly falešné zaměněné za ty pravé. (Zdroj: g.cz)

Tajení a mlžení faktů

Roku 1994 začal tento případ řešit senátor za Nové Mexiko Steven Schiff. Obrátil se mimojiné na ministra obrany či Výbor pro kontrolu vládních aktivit (GAO) a při jeho zjišťování vyšly najevo zajímavé okolnosti. „Roku 1995 vyšlo najevo, že všechny spisy Roswellské základny v souvislosti s tímto případem byly skartovány – a to přesto, že šlo o takzvané permanentní spisy, které se nikdy skartovat nesměly,“ okomentoval tyto události český ufolog Vladimír Šiška.

I GAO se v té době odvolával na zařízení projektu Mogul. Ten měl zahrnovat několik balónů za účelem detekce atomových výbuchů odehrávajících se v atmosféře. Podle některých šlo hlavně o detekci testů sovětských atomových zbraní.

Pitva mimozemšťana

Právě roku 1995 byl zveřejněn černobílý film údajně zachycující pitvu mimozemšťana, který měl pocházet z Roswellu. Sám jeho autor, Ray Santilli, však o 11 let později přiznal, že šlo o podvrh.

Mimozemské návštěvě onoho večera roku 1947 nevěří mnoho vědců, včetně astronoma Pavla Suchana z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. „Všechny údajně tajné zprávy o nalezených mimozemšťanech a jejich kosmických lodích mi připadají jako nesmysl už proto, že na Zemi se všechno vykecá,“ okomentoval s nadsázkou četné záznamy o nálezu UFO.

„Důkazy“ se stále nacházejí

Stále není stoprocentně objasněno, jaké trosky byly při Roswellském incidentu nalezeny. Před šesti lety se měl dokonce objevit nový fotografický snímek mimozemšťana, který měl být mezi troskami nalezen.

Fotografie byla údajně pořízena geologem Bernardem A. Rayem mezi lety 1947 a 1949. Její pravost potvrdil i specialista na UFO Jamie Maussan. „Tyto fotografie ukazují lidské rase, mimo jakoukoli pochybnost, že mimozemské návštěvy jsou realitou,“ uvedl v této souvislosti. Souhlasil s ním i další expert na UFO, Richard Dolan, který ji okomentoval tak, že na snímku není ani mumie, člověk či savec. (Zdroj: www.novinky.cz a www.novinky.cz/veda-skoly )