news.artnet.com, www.ancient-origins.net, en.wikipedia.org

Záhadná rondel

Archeologové objevili pozůstatky záhadné stavby, jejíž stáří předchází egyptským pyramidám v Gíze i Stonehenge. Tento záhadný komplex ve tvaru kruhu je známý jako rondel.

Stavba měřící v průměru přibližně 60 metrů je nejstarším dokladem architektury v Evropě: "Rondely jsou nejstarším typem architektury v celé Evropě," uvedl Jaroslav Řídký, mluvčí z Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

Nalezená stavba z doby kamenné svou velikostí odpovídá šikmé věži v Pise. Jde o monumentální stavbu kruhového půdorysu, jejíž původ zůstává zatím neznámý. "Je příliš brzy na to, abychom mohli cokoli říci o lidech, kteří tento rondel postavili," řekl Řídký.

Vědcům se podařilo zjistit jen to, že lidé, jež za stavbou rondelu u Kolína stojí, byli součástí kultury s vypíchanou keramikou, která vzkvétala mezi lety 4900 př. n. l. a 4400 př. n. l. a byla typická charakteristickou výzdobou nádob.

Výstavba Stonehenge začala přibližně v roce 3100 př. n. l., slavné pyramidy v Gíze pak nejdříve kolem roku 2600 př. n. l.. Tento fakt poukazuje na to, že nalezený rondel je skutečně o více než 1000 let starší než tyto známé stavby.

Nález rondelu je tak z archeologického hlediska unikátní svého druhu a může vědcům mnohé napovědět o historii architektury. Rondely se skládají z jednoho nebo více širokých kruhových příkopů oddělenými mezerami.

Místo náboženských rituálů

O existenci rondelu u Kolína vědí vědci již dlouho. První vykopávky zde byly pořízené v 80. letech 20. století. Krátce poté, co zde místní dělníci pokládali vodovodní potrubí a narazily na části záhadné stavby. Až nyní se však podařilo odhalit celou strukturu nalezeného rondelu.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Rondely nejsou v Evropě žádnou novinkou. Převážně ve střední Evropě jich archeologové objevili zhruba 200. Patří mezi ně také Goseckův kruh, známá observatoř nacházející se na území Německa.

Radiokarbonové testy odhalily, že stavba měla kdysi tři samostatné vchody. Bližší zkoumání rondelu u Kolína může přinést pozoruhodné informace o civilizaci, která stojí za jeho výstavbou.

Kromě samotného rondelu vědci nalezli roztříštěné kusy keramiky, lovecké a kamenné nástroje a také zvířecí kosti. Všechny tyto nálezy mohou posloužit jako vodítko k získání údajů o jejich výstavbě.

Předpokládá se, že rondel mohl kdysi sloužit jako hospodářské centrum či centrum obchodu. Mohl však být také místem, kde se konaly náboženské rituály či oslavy ročních období. Nález rondelu je pozoruhodný i v tom, že civilizace, jež ho postavila, měla k dispozici jen nástroje z kamene a zvířecích kostí.