Mladíci z amazonského kmene Satere-Mawe v Brazílii procházejí během rituálu mužnosti hrůzostrašným peklem. Ve dvanácti letech se mají stát muži, a aby k tomu skutečně došlo, musí strčit ruce do zvláštních rukavic z listí. V těch se však ukrývají stovky mravenců druhu Paraponera clavata, jímž se jinak přezdívá čtyřiadvacetihodinoví mravenci. Tak dlouho totiž trvá nesnesitelná bolest po jejich bodnutí, která je podle mnohých odborníků vůbec nejbolestivější na světě a přirovnává se k postřelení nebo chůzi po žhnoucím dřevěném uhlí se šesticentimetrovým hřebíkem v patě. Kousnutí pálí čtyřiadvacet hodin bez přestávek. Traumatizující bolest by měla být 30krát větší než bodnutí včelou.

Mladíci trpí celkem 20x!

Mravenci uvěznění v listových rukavicích jsou vydráždění do krajnosti a ruce adeptů indiánské zkoušky dospělosti rozhodně nešetří. Vypouští neurotoxin, který následně blokuje část procesů v lidském těle. Končetiny chlapcům ochrnou a mravenčí jed navíc vyvolává silnou nevolnost, zvracení, a dokonce i srdeční arytmii. A nejde jen o jednorázovou záležitost! Pro vstup mezi válečníky kmene musí mladíci tento hrůzostrašný proces absolvovat během několika měsíců zhruba dvacetkrát!

Co jsou tito mravenci zač?

Mravencům Paraponera clavata se kvůli síle bodnutí přezdívá projektiloví. Jsou zbarveni do odstínu červenohnědé až černé barvy a během návštěvy amazonského pralesa na ně můžete narazit i vy. Jak už jste mohli pochopit, nešlo by právě o příjemnou zkušenost. V živočišné říši se tito dvou až třícentimetroví mravenci chovají jako predátoři. Jejich královny jsou dokonce ještě o něco větší.

Odvážný komik si to zkusil a skončil v nemocnici

Australský komik Hamish Blake se rozhodl tento bolestivý rituál dobrovolně vytrpět na vlastní kůži. Šílený kousek dostal jako úkol v rámci televizní show a už během první sekundy litoval. Téměř okamžitě se dostavily neskutečné bolesti. Blake byl po velmi krátké ale dostačující zkušenosti převezen do nemocnice, kde mu lékaři nasadili antihistaminika, morfin a protizánětlivé látky. Blake měl štěstí, že vůbec přežil.

Proč vlastně iniciační rituály tak často zahrnují bolestivé praktiky?

Jednu z teorií předložil Harvey Whitehouse, podle něhož stojí za bolestivostí rituálů záblesková paměť, tedy velmi živé a podrobné vzpomínky na událost, kdy byl jedinec vystaven stresu, extrémní bolesti či traumatické události. Whitehouse se domnívá, že bolestiplné obřady zajišťují mezigenerační transmisi znalostí důležitých pro chod společnosti.

Zdroje: www.stoplusjednicka.cz, www.novinky.cz, vesmir.cz