patalie.cz, richard-1.com, cs.wikipedia.org

Ve třech propojených bývalých hlubinných vápencových lomech nacisté zbudovali podzemní továrnu Richard.

Neprobádaný podzemní komplex Richard u Litoměřic

Podzemní továrna Richard, přesněji B5-Richard, vznikla za 2. světové války. Nachází se pod vrchy Radobýl a Bídnice u Litoměřic. Ve vápencových lomech probíhala těžba vápence od r. 1850 až do počátku roku 1944.

Právě na počátku roku 1944 zde Němci začali s výstavbou tajné podzemní továrny. Dokončení stavby se uskutečnilo v roce 1945. Podzemní továrna Richard sloužila jako místo zbrojní výroby.

Pro své umístění pod zemí ji nebylo možné tak snadno zničit nebo objevit. Podzemní prostory jsou značně rozlehlé, jedná se přibližně o 25 - 30 km nejrůznějších podzemních chodeb a místností.

Na její výstavbě se podílely tisíce vězňů z nedalekých koncentračních táborů v Terezíně a v Litoměřicích, ale také civilní tzv. totálně nasazené obyvatelstvo. Značná část těchto vězňů zde zahynula a jejich mrtvoly byly tajně spalovány v nenápadném krematoriu, postaveném u místní cihelny.

Podzemní továrna disponovala vlastním vodovodem nataženým z řeky Labe, samostatnou plynovou přípojku a řadou dalších technických zařízení, umístěných na povrchu i v podzemí. Práce na továrně probíhaly do 4. 5. 1945.

Podzemní haly však začaly svým účelům sloužit již na podzim roku 1944. Vyráběly se zde především součásti motorů pro tanky nebo elektronky pro naváděcí a radiolokační systémy, které se využívaly v letectví. Továrna měla obráběcí stroje špičkové kvality.

Skrývá obří nacistický poklad?

Po konci války v roce 1945, kdy došlo k propuštění věznů na svobodu, se Němci pokusili vyhodit celý podzemní komplex do vzduchu, bohužel neúspěšně. Dodnes se neví, proč se výbuch nepovedl. Zároveň se však spekuluje, že k němu vedl nacisty obří poklad umístěný v podzemí.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Po osvobození Litoměřic a továrny Rudou armádou byla velká část továrny zaminovaná. V jejích prostorách se údajně ještě nějakou dobu skrývali někteří příslušníci SS. Odminování komplexu bylo náročné a nepodařilo se úplně. Dvě z chodeb podzemní továrny zůstaly dodnes neodminované.

Po roce 1947 se zde částečně obnovila těžba vápence. Těžba však probíhala v nejvzdálenějších prostorách od původního vchodu. Těžilo se zde do roku 1963. Nerentabilita těžby následně vedla k ukončení a zakonzervování lomu.

Od roku 1958 patří areál Richard mezi chráněné nemovité památky ČR. Část podzemních prostor byla využita jako úložiště nízkoaktivního radioaktivního odpadu. Podzemní komplex postupně značně zchátral a v současnosti je životu nebezpečné se zde pohybovat. Hrozí zde velké nebezpečí závalu. Od roku 2002 je veřejnosti nepřístupný.