Obří řeka roztaveného železa

Proud roztavené železné tekutiny změřil evropský satelit Swarm. Objevil obří magnetické pole o rozloze 3000 kilometrů, které se nachází pod Ruskem.

Rozsáhlá řeka proudícího železa měla původně šířku asi 420 kilometrů. Ta se od roku 2000 ztrojnásobila. Řeka nacházející se hluboko pod Sibiří proudí rychlostí až 45 kilometrů za rok a směřuje pod Evropu. Valí se až třikrát rychleji, než je typické pro rychlost kapaliny ve vnějším jádru.

Rychle se pohybující řeka roztaveného kovu uvnitř zemského jádra vyděsila vědce z Dánska a Velké Británie. Podle nich je tento západním směrem proudící tok důležitý pro poznání globálního magnetického pole. Bližší poznání železné řeky by tak mohlo pomoci vysvětlit, proč se magnetické pole Země v průběhu historie měnilo.

"Je to pozoruhodný objev. Věděli jsme, že se tekuté jádro pohybuje, ale naše pozorování až dosud nebyla dostatečná, abychom mohli pozorovat tento významný proud," uvedl Phil Livermore, vědec z univerzity v britském Leedsu.

Vědci připisují tento objev třem satelitům Swarm, které Evropská kosmická agentura vypustila v roce 2013 ve snaze získat co nejpodrobnější informace o magnetickém poli Země.

Významný objev

Satelit detekoval dvě oblasti magnetického toku pocházející z hranice mezi jádrem a pláštěm. Oblasti, jejíž pohyb způsobuje roztavený kov. Právě tok roztaveného železa ve vnějším zemském jádru dává našemu světu magnetické pole. Díky posunům v magnetickém poli mohou vědci sledovat proud roztaveného železa.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Ačkoliv se může zdát rychlost "železné" řeky pohybující se 45 km za rok jako hlemýždí tempo, na roztavené železo je to opravdu rychlé.

"Možná se to nezdá rychlé, je však třeba brát v potaz, že se jedná o velmi hustý tekutý kov, k jehož pohybu je zapotřebí obrovské množství energie. Jde tak pravděpodobně o nejrychlejší pohyb, jaký jsme kdy v pevném zemském tělese zaznamenali," řekl Chris Finlay z Dánské technické univerzity.

Řeka se nachází přibližně 1 800 kilometrů pod Sibiří a podle vědců v současné době pokrývá přibližně polovinu planety. Spekuluje se, že její existence není novým jevem, pravděpodobně funguje již stovky milionů let.

Související články

Za vznikem řeky stojí vířící válce roztaveného železa ve vnějším jádru. Ty vytlačují další železo z vnitřního jádra. Pro vědce jde o mimořádný objev, který může razantně ovlivnit poznatky o budoucnosti zemského jádra. "O Slunci toho víme více než o zemském jádru. Objev tohoto jevu je důležitým krokem k poznání vnitřního fungování naší planety," dodal Finlay.

www.messagetoeagle.com, www.bbc.com, www.newscientist.com