Přirozený proces obnovy

Příroda vybavila některé tvory schopností obnovování některých poškozených vnitřních orgánů či částí těla. Například ještěrky v případě ohrožení „odhodí“ svůj ocásek, aby se predátor nažral a ony si zachránily život. Stejnou schopnost mají i chobotnice. Ztracená část jim pak doroste. Pokud jde o člověka, víme, že se nám obnovuje vrchní vrstva kůže. Schopnost dorůstat mají pouze játra. Savcům menší zranění pokryje strup, aby se rána lépe hojila, v případě většího poranění se tělo brání „množení“ poškozených tkání tím, že ho zakryje jizvou. Vědci zatím příliš nerozumí, proč se rány hojí zjizvením a nedochází k regeneraci, ale ví, že zabránit mu je ten klíč, jak tělo donutit, aby se snažilo nahradit ztracené orgány nebo končetiny.

Pokusy v laboratoři

Vědci z amerického výzkumného ústavu Tuftsovy univerzity si pro své výzkumy a testy regenerace končetin vybrali africkou žábu drápatku vodní. Žáby nemají schopnost ztracené končetiny nahradit. Nejprve však bylo nutné vyvinout prostředek, který by zabránil organizmu spustit imunitní systém, a tak tělu umožnit chránit ránu jizvou. Smíchali „léčebný koktejl“, který nazvali BioDome. Do jemného gelu vmíchali růstové hormony, protizánětlivé látky, a hlavně inhibitory kolagenu, což jsou látky, které snižují nebo zamezují proces enzymatické reakce, laicky řečeno, v tomto případě měly bránit vzniku jizvy. Žábám pak amputovaly nohy. Pahýly jim na den namočili do směsi BioDome, která měla přimět buňky k množení.

Připravili vědci žáby o nohy?

Výsledky vědeckých experimentů se obvykle nedostaví bezprostředně. Je třeba trpělivosti. Trvalo rok a půl, než žábám narostly nové „nohy“. Nevypadaly sice jako ty, se kterými se narodily, nicméně byly plně funkční. Obnovila se většina kůstek, cévy a nervy a nové končetiny pokryla kůže. Chyběly jim drápky a blány mezi prsty, ale dokázaly plavat! Jak uvedla N. Muruganová, která vedla tento výzkum, jehož výsledky byly zveřejněny v časopise Science Advances, bude trvat ještě pár desítek let, než vědci dokážou přimět lidské tělo, aby svou ztracenou končetinu nahradilo. Ale prý věří, že se toho dožije. Ne všichni vědci však její nadšení sdílí a tvrdí, že je příliš brzo vyvozovat závěry. V každém případě je naděje, že se vědci a biologové vydali cestou, na jejímž konci je schopnost pomoci lidskému tělu nahradit zpočátku alespoň „uříznutý prstík“ nebo obnovit poškozený orgán.

Zdroje: futurism.com, www.businessinsider.com