Sir Raffles popsal svůj objev v roce 1818 a pojmenoval jej přesně Rafflesia arnoldii, podle sebe a svého společníka, chirurga-přírodovědce doktora Jamese Arnolda. Právě raflézie Arnoldova je dnes nejznámějším představitelem tohoto rodu, u něhož známe podle některých pramenů 16, podle jiných dokonce 28 zástupců.

Vzácný parazit se živí na vzácné révě

Kromě ohromných rozměrů je zajímavé také to, že rostlina nemá žádné kořeny ani listy. Raflézie totiž parazitují na kořenech a kmenech stromů. Patří do rodu tropických parazitických rostlin z čeledi rafléziovité. Jsou to nezelené a bezlisté byliny s obrovskými květy, parazitující na liánách rodu tetrastigma, jež jsou rovněž poměrně vzácné.

Do hostitele rostlina prorůstá spletí vláken připomínajících houbové mycelium.

Květina obřích rozměrů se objevuje v jihovýchodní Asii. Největší květ zde nalezený měl průměr 106,7 centimetrů (3 ft 6 palců) a vážil celých 11 kilogramů (24 lb). Jeho lalokům podobné okvětní lístky měly tloušťku palce.

Květy

Květy raflézie jsou jednotlivé, pravidelné, jednopohlavné a vyrůstají přímo z kmene či kořenů hostitelské liány. Okvětí je tvořeno pěti masivními plátky, srůstajícími na bázi v trubku a ve střední části květu tvořícími manžetu. Na dně vnitřní části květu je rozšířený střední sloupek, na jehož vrchní straně jsou výrůstky, sloužící k rozptylování zápachu pro přilákání opylovačů. Pod límcem tohoto středního sloupku jsou u samčích květů ukryty tyčinky. Semeník v samičích květech je spodní, srostlý ze 4 až 8 plodolistů, s mnoha komůrkami vznikajícími tvorbou druhotných přepážek se síťovitou strukturou. Plodem raflézie je bobule.

Nádherná mrtvolná lilie

Ačkoliv vypadá rostlinka nádherně a svým vzhledem je velice atraktivní, v její blízkosti byste dlouho nevydrželi. Kromě rekordních rozměrů je tedy raflézie také jednou z nejnepříjemnějších rostlin na světě, jelikož „voní“ jako hnijící maso nebo trus. Bývá proto přezdívána „mrtvolná lilie“ kvůli zápachu hnijícího masa, jímž se rostliny snaží přilákat hmyz, který je opyluje. Zápach vychází ze středu květiny a je opravdu nesnesitelný. Život této páchnoucí krásky není nijak dlouhý. Rozkvétá totiž jen týden před svým úhynem.

Raflézie roste zejména v některých oblastech Sumatry, Bornea, Thajska a Filipín a bojuje o přežití zejména kvůli záškodníkům a také kvůli svému zvláštnímu biologickému původu. Květy tropických parazitických rostlin patří sice k největším na světě, ale není snadné je najít - rostou na ostrovech a pouze na rozptýlených a těžce dostupných místech. A i spousta dalších okolností hraje proti nim.

Největším nepřítelem je čas

Jak to? Semena raflézie je totiž velmi obtížné naklíčit, navíc nikdo tuto květinu nepěstuje uměle. Pokud rostlina přece jen naklíčí, dokáže přežít jen jako parazit na jednom jediném konkrétním druhu révy. Nyní, když těžba dřeva likviduje masově tropické lesy, vzácná réva, na které je Rafflesia závislá, mizí a Rafflesia spolu s ní.

Bez této vinné révy raflézie nepřežije. Několik měsíců doslova živoří, a nakonec se zcela rozpadne – nabobtná a praskne. Většina pupenů květiny také zemře ještě před otevřením, a to dokonce i v květu.

Opylení květiny je kromě samoopylení možné i díky bzučivkám z rodů Lucilia and Chrysomya. Bylo zjištěno, že mouchy jsou lákány jak pachem, připomínajícím zahnívající maso, tak i vzhledem květů. Opylení jsou navíc schopny zajistit jen velké mouchy, jimž ale květ na oplátku nic neposkytuje, pouze je přelstí vidinou potravy a možnosti naklást vajíčka do mršiny.

Jedním z důvodů vzácnosti těchto rostlin v přírodě může být i nízká šance na úspěšné opylení, neboť k tomu musí vykvést poblíž sebe samčí i samičí květ. Největším nepřítelem raflézie je čas: květina kvete jen pár dní, a proto se v této době musí rychle spářit (opylovat) s blízkou květinou opačného pohlaví. Problém je ale v tom, že samčí a samičí květy jsou nyní tak vzácné, že je skutečný zázrak najít pár připravený na vzájemné křížové opylování.

16, nebo 28 druhů?

Existuje nejméně 16 druhů (některé prameny hovoří o 28) Rafflesia, z nichž dva až tři již nebyly spatřeny od druhé světové války, takže je téměř jasné, že již vyhynuly. A protože květina se vyskytuje jen ve volné přírodě – nikdo ji nikdy nepěstoval uměle či v laboratoři, je téměř jasné, jak neveselý osud ji čeká.

S ohledem na všechny tyto hrozby se vědci snaží zahájit důkladný výzkum, který by rostlinu ochránil. Pokusy probíhají v Malajsii a dalších asijských zemích.

Zajímavosti o raflézii

1. Existuje 28 známých druhů Rafflesia a 10 z nich je zařazeno v kategorii největších květů na světě.

2. Rafflesia cantleyi tvoří květiny na vzdušných částech svého hostitele, a proto vypadá odlišně a zajímavě.

3. Rafflesia hasseltii je druh pojmenovaný po svém zakladateli panu Van Hasseltovi, který zjistil, že má vlastnost hojit rány. Rány ošetřené extraktem z této Rafflesie se hojily rychleji než ty, které extrakt neměly.

4. Rafflesia manillana je nejmenší druh z rodu Rafflesia. Má květy o průměru „jen“ 20 cm.

5. Květiny Rafllesia baletei jsou oboupohlavné, takže mohou působit jako samčí nebo samičí květy. Jiné květiny Rafflesia jsou naopak unisexuální, což znamená pouze jedno pohlaví.

6. Rafflesia může být šampionem těžké váhy mezi květinami. Je však také extrémně plachá a temperamentní - jakékoli mírné narušení známého květinového místa může způsobit zastavení opylování v této oblasti nebo ovlivnění šance na kvetení pupenů.

7. Obrovský květ Rafflesia ve skutečnosti nemá vlastní kořeny ani stonky. Místo toho se připojí k hostitelské rostlině, vinici Tetrastigma, která roste pouze v nerušených deštných lesích, aby získala vodu a živiny.

8. Trvá 18 měsíců, než se z tkáně ve vinné révě stane malý hnědý pupen. Poupěti pak trvá 6–9 měsíců, než dozraje do velikosti zelí. Pak se hnědé listy kapustovitého pupenu začínají otevírat, což trvá jen několik hodin. To je celkem zhruba 27 měsíců!

9. Květina zůstává otevřená pouze 5-7 dní.

10. Zkažený zápach květiny je způsoben načervenalým chapadlem uvnitř koruny okvětních lístků.

11. Každý zralý květ Rafflesie může vyprodukovat miliony semen, ale jen 10–20 procent přežije. Aby tato rostlina vyklíčila, musí si semeno najít cestu k hostitelské révě.

Zdroje:

cs.wikipedia.org

http://www.rafflesiaflower.com/

mybackyardtour.com

morezprav.cz