V Bosně byla objevena největší pyramida na světě. A není jen tak ledajaká – dokáže léčit lidi svou tajemnou energií. O pyramidách obecně se říká, že dokáží léčit mnohá onemocnění. I proto si někteří pyramidy doma budují ro zdravější spánek, lepší koncentraci nebo i cvičení jógy, která nemá v prazákladě s pyramidami nic společného.

Pyramid se ale v této oblasti nachází více, uvádí se, že celkem devět. Podle badatelů je komplex pyramid v Bosně starý až 12 000 let.

Nejvyšší pyramidy světa

Tajemné stavby v Bosně však léčí lidi svou energií, a to je i jeden z důvodů, proč jsou navštěvovanou turistickou atrakcí. Dalším lákadlem je právě výška bosenských pyramid – jsou vyšší než ty v Egyptě.

Nové převratné objevy

V loňském roce, kdy začla nová dekádu, oslavili Dr. Sam Osmanagich, který pyramidy zkoumá, a Nadace Bosenská pyramida Slunce již 15. rok od zahájení multidisciplinárního vyšetřování bosenské pyramidy.

Právě procházející výkopové sezóny jsou velmi aktivní a neustále přinášejí nová fakta. Aktivní archeologické vykopávky probíhají napříč pyramidovým údolím, a to nad i pod zemí na bosenské pyramidě Slunce a Měsíce, Vratnica Tumulus, Ravne tunely, Ravne3 tunely a nově objevené tunely Ravne4.

Z kopce najednou téměř div světa

O pyramidách se svět dozvěděl již roku 2005, kdy bosenský antropolog Dr. Sam Osmanagich oznámil světovým médiím svůj objev. Ten se vázal ke skupině kopců v blízkosti města Visoko, ve střední Bosně. Nejednalo se totiž vůbec o kopec, jak si všichni mysleli, ale o jakousi skrytou pyramidu, jež zde byla věky pohřbena.

Výška největší z bosenských pyramid, pyramidy Slunce, se odhaduje na nejméně 300 m. A druhá bosenská pyramida Měsíce, přestože měří „jen“ 190 m, je stále o více než 50 m vyšší než Velká pyramida v Gíze.

Ač vědecký svět názor o novém objevu přijal, mnozí byli skeptičtí. Vznikaly i četné fabulované příběhy a starší generace vzpomínaly, jak uvnitř pyramidy v tunelech hrávaly fotbal.

Výzkum, zvědavci i věřící

Doktor Osmanagich si byl jist, že existuje souvislost mezi podzemními chodbami, komorami a téměř všemi známými starověkými pyramidami po celém světě. Inspirován těmito ústními „báchorkami“, jal se zkoumat.

Dnes bosenské pyramidy lákají zdravé i nemocné ze všech koutů světa, a nejen archeologové a vědci, ale i záhadologové se snaží přijít jejich zázračné síle na kloub. Dokonce existují i názory, že zde pyramidy zanechala neznámá civilizace. Jiní dávají egyptské a bosenské pyramidy do souvislosti. A pak existují názory, že by se věhlas bosenských pyramid neměl přehánět, jelikož pyramid jsou po celém světě stovky.

Pyramidy však navzdory všem názorům navštěvují jogíni, duchovně zaměření lidé, kteří touží po zážitku, ale samozřejmě i nemocní lidé, kteří se chtějí uzdravit. Samotné místo údajně dokáže harmonizovat energii celého těla a navodit optimální stav zdraví.

Lidé zde většinou cítí brnění a mravenčení těla, bolest hlavy, tlak nebo náhlou nevolnost. Nevolnost je spíše přechodným stavem při mísení energií, po důkladné dobití by však měl člověk cítit úlevu a příjemné pocity, velký příval energie a dokonce euforii.

Celkové situace využily samozřejmě cestovní agentury a kanceláře, jež sem organizují četné zájezdy.