Údolí smrti, anglicky Death Valley, je nejsušší, nejteplejší a nejníže položené místo nejen v USA, ale vlastně v celé Severní Americe. Rozkládá se v nadmořské výšce, tedy spíše v podmořské hloubce 86 metrů pod úrovní hladiny moře. Údolí smrti se nachází na hranicích Kalifornie s Nevadou a má rozlohu 13 648 km². Co si pod touto velikostí představit? Je to o něco málo víc, než má Středočeský kraj s Prahou dohromady. Údolí je téměř 230 kilometrů dlouhé a mezi 8 a 25 kilometry široké.

Ačkoliv tu má tamní správa národního parku pro turisty přichystaných několik atrakcí, návštěvníci bývají nejvíc paf z pochodujících balvanů u Death Valley Junction. Velké 300 kilogramové balvany se zde bez vysvětlení pohybují po dně vyschlého jezera a jako důkaz svého pohybu v něm zanechávají hluboké rýhy. Ačkoliv byly pozorovány posuvy, tak jen díky měření. Nikdo nikdy reálně neviděl kameny se hýbat.

Je to opravdu záhada!

Obrovské balvany a stovky klikatých rýh ve dně suchého jezera The Racetrack Playa nedávaly 60 let spát mnoha vědcům a lovcům záhad. Nyní je však všem spekulacím konec a tajemství je rozluštěno!

Posun kamenů se odehrával nepravidelně zhruba v intervalu dvou až tří let a žádné pozorování jej až donedávna nezachytilo. Balvany, jež dokonce váží i 320 kilogramů, se po dně jezera posouvaly po rozdílných a nepravidelných trajektoriích. Dva kameny podobné velikosti urazily rozdílnou vzdálenost a také jejich směr byl různý.

Co pohyby tedy skutečně způsobuje?

Během chladných nocí se voda v jezeru Racetrack proměnila v ledovou tříšť a vytvořila lehké, ale dostatečně pevné ledové tabule. Jamile začal led tát, se tyto tabule rozdělily na velké samostatné pláty, často dokonce až o velikosti fotbalového hřiště a vlivem větru se začaly po dně jezera pohybovat. Přitom však nesly právě náklad v podobě obřích balvanů. Nepředstavujte si nějakou brutální vichřici, k pohybu stačil mírný vítr o rychlosti 3 až 5 metrů za sekundu.

Kameny se tak po jezeře pohybovaly opravdu malou rychlostí, což lidské oko nemá při běžném pozorování vůbec šanci zaznamenat. Některé cestovaly pár sekund, jiné i patnáct minut. Některé balvany svůj pohyb opakovaly a měnily směr podle aktuálního směru větru a uspořádání ledových ploten.

Údolí smrti není jediné místo na světě s pochodujícími balvany

Pohybující se kameny lze nalézt na více místech zeměkoule. Velkou slávu si také vydobyly například „chodící sochy“ na Velikonočním ostrově. Tichomořští domorodci bez znalosti pokročilých technologií a bez moderních dopravních strojů dokázali obrovské kamenné monolity přesouvat až na vzdálenost 18 kilometrů! Vědci mají na způsob přepravy mnoho teorií, jak to ale bylo doopravdy, nikdo netuší…

ZDROJE:

https://chcidoameriky.cz/narodni-park-udoli-smrti-death-valley

https://www.amerika.cz/clanek/udoli-smrti-57-stupnu

https://www.stoplusjednicka.cz/zahada-bludnych-balvanu