Egyptský obchod v zemi Punt

Jedna z velmi populárních legend z 12. dynastie (1991-1802 př. n. l.) vypráví o egyptském námořníkovi, který ztroskotal v neznámé zemi, kde ho obrovský had, Pán Puntu, obdaroval vzácným kořením, zlatem a zvířaty a pomohl mu vrátit se domů. Krajinu s bujnou vegetací však zmiňují i zápisky, lze ji spatřit na různých vyobrazeních a reliéfech. Pravidelný obchod mezi oběma zeměmi dokládá, například, dokument 5. dynastie. Reliéf objevený v archeologické lokalitě Dér El-Bahrí pak zobrazuje slavnou mořskou výpravu královny Hatšepsut (1479-1458 př. n. l.), která se vrací s nákladem zlata, stromů a zvířat – opic, leopardů, žiraf. Egypťané do své země přiváželi i další vzácné poklady: ebenové dřevo, zvířecí kůže, sloní kly, koření, kadidlo, myrhu i vonnou pryskyřici. Nejen to, dovezli i kadidlovník, který úspěšně vsadili. Tyto stromy v Egyptě po staletí vzkvétaly.

Kam však směřovaly egyptské expedice?

V průběhu let existovaly různé teorie, kde mohla ležet tato záhadná země. Uváděly Somálsko, stát Puntland na jeho území, Súdán, část území Arábie i oblasti východní Afriky. Archeologové, historici, badatelé i vědci přicházejí stále s novými poznatky. Pro Somálsko, resp. Puntland svědčí tamní kultura, která se značně podobá kultuře starověkého Egypta. Nová bádání ukazují na Stát Eritrea nebo Somaliland v oblasti Afrického rohu. Může to být i východní Etiopie.

Co nasvědčuje posledním domněnkám

Před více než deseti lety zanalyzovali odborníci tři tisíce let staré vzorky chlupů mumifikovaných paviánů z hrobek v Údolí králů. Tyto opice byli oblíbenými domácími mazlíčky nejen v rodině faraona, ale i jiných významných osobností. Vědci porovnaly jejich chlupy s chlupy současných opic z různých míst. Chlupy zkoumaných egyptských paviánů se nejvíce shodují s opicemi ze zemí Eritrea a Etiopie. To však není jednoznačná odpověď. Stopy sice vedou do jižní oblasti Rudého moře, ale kde se rozkládala země Punt, zůstává zatím ve hvězdách.

Zdroje: enigmaplus.cz, www.britannica.com, www.livescience.com