Nebezpečný puchýřník

Francouský lékař, který v roce 1869 léčil nemocné vojáky, zjistil, že se nakazili jedním z 3000 druhů takzvaného puchýřníka. Španělská muška, jak se puchýřníkovi přezdívá, si tak rychle vybrala svou daň.

Puchýřník patří mezi majkovité brouky, kteří jsou schopní vylučovat jedovatou látku nazývanou kantharidin. Ta při kontaktu s lidskou kůží vyvolává dermatitidu, jejíž hlavními projevy jsou silně bolestivé a často hnisající puchýře.

Tím ale riziko pro člověka nekončí. Pokud by se kantharidin dostal do oka, může vést k jeho poškození nebo dokonce k oslepnutí.

Kantharidin má však i další stránku. Od pradávna se používal jako silné afrodiziakum. V historii ho proto muži často přimíchávali ženám do pití, aby byly více povolné nebo si ho brali sami, aby zvýšili účinek případné erekce.

Puchýřník uvolňuje jedovatý sekret přímo z kloubů nohou. Na lidské kůži se po jeho zasažení rychle objeví ošklivé "žluté" puchýře. Tím však nebezpečí nekončí. Pokud by člověk puchýřníka snědl, bylo by to pravděpodobně poslední jídlo, které by si dal.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Kantharidin má stejně silné účinky jako kyanid a na jeho zasažení neexistuje protilátka. Pokud se kantharidin dostane do žaludku, odstraní z něj sliznici a člověk vnitřně vykrvácí. Ledviny, ve snaze dostat sekret z těla, způsobí zanícení močových cest.

Dokáže usmrtit i koně

Tento zelený brouk však nepředstavuje nebezpečí pouze pro lidi. Obětí jeho toxicity mohou být i koně. "Některé druhy puchýřníka se živí vojtěškou a dostanou se do sena. A i v případě, že jsou brouci mrtví, jejich toxin stále zůstává v mrtvém těle. Koně sežerou vojtěšku i s brouky, začnou vnitřně krvácet a nakonec zemřou," uvedl Dan Marschalek, entomolog ze Státní univerzity v San Diegu.

Ačkoliv jsou pro puchýřníka typické teplejší oblasti Evropy a Asie, někteří z nich se vyskytují také v Česku. Puchýřník byl k vidění například v Mostu, kde na stromech jasanu či vrby okusoval listy.

www.muzeummost.cz, www.sciencedirect.com, en.wikipedia.org