Česká republika právem patří k národu vášnivých houbařů, některé druhy hub ale mohou překvapit i ty zkušenější z nás. Například pohled na dřevnatku mnohotvárnou, která vypadá, jako by se ze země drápala mrtvola, vás může nejen zmást ale také pořádně vyděsit!

Jak dřevnatka přesně vypadá?

Podle Velkého atlasu hub od Ladislava Hagara, Vladimíra Antonína a Jiřího Baiera jsou plodnice této houby, kterým se říká stromata, vysoká 3 až 10 cm a tlustá 1 až 4 cm. Svým varem připomínají kyj či hrušku. V mládí je dřevnatka hnědá, v dospělosti zcela černá, často s purpurovým odstínem. Na povrchu bývá bradavičnatě drsná. Černá barva povrchu houby velmi výrazně kontrastuje s bílou dužninou.

Kde a kdy ji můžete najít?

Jedná se o velmi hojný druh, v některých případech ale naroste tak zvláštním způsobem, že velmi věrohodně připomíná prsty jakési namodralé lidské bytosti tyčící se z hlíny. A to může být i pro náruživé houbaře pěkně strašidelný zážitek. Pokud ale přeci jen stojíte o to, mít tuto houbu v košíku, vydejte se do lesů ve Středočeském kraji, na Karlovarsku a Znojemsku. V Česku je hojně rozšířená a nejvíce se jí líbí na odumírajících či tlejících kmenech a pařezech listnatých stromů, zejména na bucích a jilmech. Vyskytuje se v nížinách i ve vršcích. Roste po celý rok, nejčastěji na ni však narazíte od března do ledna. Na smaženici si však musíme nechat zajít chuť. Je nejedlá.

Sociální sítě jsou po celý rok zaplněné fotografiemi této neobvyklé houby, skutečný boom však začíná vždy v době Halloweenu. A není divu! Když se člověku podaří narazit na tuto kuriozitku, naskytne se mu jedinečný pohled na z hlíny se sápající zombie. V takový moment dokážou „prsty mrtvého muže” skutečně pořádně vyděsit!

Stejně tak vás může vylekat t i bolcovitka bezová neboli Jidášovo ucho. Ta zase téměř dokonale připomíná lidský smyslový orgán, podle kterého nese svůj název.

ZDROJE:

https://www.frekvence1.cz/clanky/tehle-desive-hoube-se-prezdiva

https://www.kamnahouby.cz/atlas-hub/drevnatka-mnohotvarna

https://www.houbareni.cz/houba/drevnatka_mnohotvarna

https://www.lifee.cz/historie-a-tajemno/prsty-mrtveho-muze