Jezdit sem nebylo samozřejmé, jako třeba do Maďarska. Po listopadu se nám pak otevřel celý svět a Polsko se najednou nezdálo být v superlize atraktivity. Jenže ono je – jak dnes naštěstí stále víc Čechů začíná zjišťovat.

Pro starší našince má země severních sousedů pořád pachuť neodbytných šmelinářů, nekvalitních silnic a všudypřítomné vodky. Nic z toho už ale není pravda. Dálnice, jež tu vyrostly díky fotbalovému šampionátu, můžeme Polákům jen závidět. Ekonomika „jede“, mladí lidé pijí pivo a víno, zčásti i z nově vysazovaných polských vinic. Co ale turisty zajímá nejvíc: mohutně se tu investuje do oprav památek, budování zábavních parků, muzeí a vůbec atrakcí všeho druhu. Samozřejmostí jsou dobré hotely a restaurace.

Nových či obnovených atrakcí mají v Polsku dokonce tolik, že si zde mohou každý rok dovolit vybírat sedm nových „divů země“! My jsme pro tentokrát připravili aspoň malou ochutnávku tamních lákadel.

ROMANTICKÝ DĚDEČEK KANÁL

Už v roce 1839 byl dokončen víc než 100 kilometrů dlouhý Kanal Augustowski. Je trochu z ruky, až na hranicích s Běloruskem, kde leží zhruba pětina kanálu (hraniční přechod je přímo na vodní cestě), ale díky svému romantickému prostředí láká tisíce kajakářů a uživatelů dalších menších plavidel.

DOLNÍ SLEZSKO NA DLANI

Máte-li opravdu málo času, zaskočte do městečka Kowary, kde vás čeká 42 dokonale provedených miniatur dolnoslezských zámků, hradů a chrámů – vše v měřítku větším, než je u nás obvyklé. Průvodci zde hovoří sedmi jazyky, samozřejmě také česky. VÁCLAV II. A HARRY POTTER?

CZOCHA

Původně pohraniční hrad Českého království, postavený Václavem II. získal po dlouhé a pestré historii na počátku 20. století superromantickou podobu. Do ní ho nechal přestavět bohatý velkoobchodník tabákem z Drážďan. Zámek, který má 42 tajných dveří, dnes slouží jako hotel. Spolek přátel Harryho Pottera ale sbírá peníze na to, aby ho zakoupil a učinil z něj druhé Bradavice.

NEJSTARŠÍ KLÁŠTER

Nedaleko od Krakova leží na skalním útesu nad řekou benediktinský klášter Týnec (Tyniec) – nejstarší monastýr v zemi, založený v roce 1044. Ovšem už o 1 000 let dříve tu bylo keltské hradiště, s jehož historií se návštěvníci staroslavné památky také mohou seznámit.

NEJVÍC DINOSAURŮ V EVROPĚ

Polsko je velká země – a nejsou tu žádní troškaři. JuraPark v Krasiejówě má víc než 250 figur dinosaurů, nejvíc na starém kontinentu! Zážitek z návštěvy podpoří i fakt, že jde o jedinou atrakci svého druhu na světě, postavenou přímo na paleontologickém nalezišti. Přes skleněnou podlahu tak můžete nahlížet do „předpotopních“ časů.

ZLATO VŠUDE KOLEM

Kousek od našich hranic – na úpatí Sovích hor – leží městečko Zloty Stok. Zlato se tu těžilo odnepaměti, o čemž svědčí německý název Reichenstein (Bohatý kámen), svoji rezidenci tu měli i slavní podnikatelé Fuggerovi. Dnes se můžete projít podzemními štolami, vytesanými v dosud bohaté zlaté rudě, a obdivovat evropsky jedinečný podzemní vodopád.

MUZEUM OHNĚ

Rovněž ve Slezsku – tedy nedaleko od nás – najdete ve městě Žory zbrusu nové světově unikátní Muzeum ohně. Budova ve tvaru plamene je plná animací a elektroniky, díky nimž poznáte dějiny vztahu člověk-oheň. Můžete si tu zapálit olympijskou pochodeň, uhasit požár a dokonce i projít přes ohnivou stěnu!