Ani nádherné snímky, ba dokonce ani filmový hit trefně pojmenovaný V Bruggách nedokážou zachytit jedinečnou atmosféru tohoto belgického skvostu. Bruggy jsou unikátní a stojí za návštěvu. A každý turista pak z města, kde žije asi 120 tisíc obyvatel a rozlohou je čtyřikrát menší než Praha odjíždí nadšený.

Jako Staré Město

Historické jádro bylo v roce 2000 zapsáno do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Většina skvostů se tak nachází na (nebo kolem) náměstí Markt. Tomuto místu jednoznačně dominuje věž Belfry.

Jeho další kouzlo je v rozmanité architektuře. Radnice je klasicistní, okolní domy barokní a renesanční. Čas se v Bruggách snad zastavil a proplétání malými uličkami s atmosférou podobnou pražskému Starému Městu ohromí každého. Budete si zkrátka připadat, jako byste právě prošli branou do středověku.

Bruggám se díky husté síti vodních kanálů také přezdívá Benátky severu. Milovníci zážitků proto tak nějak povinně musí absolvovat projížďku na člunu. Asi půlhodinové pohupování na vlnkách ukáže město zase z jiného pohledu.

A co si budeme nalhávat, především večer, kdy jsou okolní stavby nasvícené, je to romantika jako blázen. V tomto případě tedy nejde o žádný marketingový trik. Sami cestovatelé totiž Bruggy označují za nejromantičtější město světa!

Lahodné pralinky

Všudypřítomné malé, zato roztomilé hospůdky vybízejí k posezení nad hrnkem čokolády s teplou vaflí. Belgická čokoláda je přeci celosvětově vyhlášeným zbožím a pralinky nejrůznějších tvarů, příchutí a barev jsou ke koupi na každém rohu.

V přepočtu za pár korun potěšíte své chuťové receptory tak lahodnou sladkostí, že bez několika balení domů prostě neodjedete. Nejlepší na tom všem je, že Bruggy nikdy nedosáhnou věhlasu metropolí zmiňovaných v úvodu. A tak se nikde nemusíte tlačit ve frontách netrpělivých turistů, kteří dovedou atmosféru pořádně pokřivit.

Večer se na první pohled pohádkové město mění v živel a noc je pro zájemce hodně divoká. Nebo dáte přednost intimním chvilkám ve dvou v malebném hotýlku? Bruggy nezklamou nikoho.

366 SCHODŮ DO NEBE

Beffroi de Bruges, anglicky Belfry a česky zvonice z Brugg je 83 metrů vysoká věz v centru města postavená už v 15. století. Tehdy sloužila jako pozorovatelna k hlášení požárů, nebo jiných nebezpečí. Dnes je největším symbolem města a turistům nabízí úchvatný panoramatický výhled. K vrcholku vede 366 schodů úzkého a strmého schodiště. Výhled z věže, která je asi o metr vychýlená na východ za ten výšlap ale rozhodně stojí.

KRACH ZACHOVAL HISTORII

Bruggy byly ve středověku významným přístavem a tedy obchodním uzlem. V 15. století ale došlo k zanesení kanálu Zwin, který město vzdálené asi 14 km od pobřeží spojoval s mořem, a Bruggy začaly upadat. Podle záznamů byly dokonce roce 1850 nejchudším městem celé Belgie! Paradoxně díky odlivu obchodníků a peněz si centrum zachovalo svůj středověký ráz a až koncem 19. století jeho historickému kouzlu začali podléhat noví zákazníci – turisté.