A byli to právě ti, kdo “nalítli” nebo se stali terčem české “vynalézavosti” v tom špatném slova smyslu, kdy tyto “zlaté české ručičky pronikly do jejich kabelek, ledvinek nebo kapes, nebo jim byla přesvědčivě nabízena pouhá kopie nějakého skutečně známého českého výrobku. Jedno nám nelze upřít – Češi jsou skutečně podnikavci.

Zde vám přinášíme seznam těch největších nonsense a podvodů, s nimiž se turisté setkali.

1. Ceny za taxi služby jsou minulostí, ale…

O tom, že taxíka bychom si nikdy neměli brát přímo na letišti, víme všichni, a přestože by měl být tento nešvar již naprostou výjimkou, každý to máme na paměti. Pokud navíc nemluvíte česky, cena za taxi se může vyšplhat téměř do výšin nového auta….

2. Falešní bezdomovci, mniši a žebráci

Na mladíky (ano, většinou jsou to překvapivě mladí lidé) s hlavou pokorně skloněnou k zemi, s čelem dotýkajícím se chodníků, klečí na nejatraktivnějších místech Prahy žebráci a se sepnutýma rukama prosí o almužnu. Někdy je u nich pro větší autenticitu i pes, nebo jim chybí noha, někdy dokonce neváhají vzít si s sebou repliku panenky.

Většinou se ale jedná o falešné žebráky nebo bezdomovce. I když kdo ví, o co všechno nás doba koronavirová připravila. O turisty rozhodně! Navíc se nám zde rozmohli i falešní mniši, kteří nabízejí předměty, amulety či jen požehnání, ale jejich „zadarmo“ se poté, co projevíte zájem, promění v prosby o peněžitý dar. A další jsou i falešní revizoři v metru, kteří neznalým turistům tvrdí, že mají neplatný nebo špatný lístek a požadují úhradu pokuty.

3. Bezpečná cesta tramvají

Na kapsáře a drobné zlodějíčky si musíme dávat pozor zejména v prostředcích MHD, ale dochází k nim všude – v restauracích, barech, přímo na ulici, v nákupních centrech a opuštěných i lidnatých parcích. Často se jedná o organizované gangy, předstírající nehodu či náhodu.

4. Směnové podvody

Při směňování peněz bychom měli být opatrní všude na světě – obzvláště pověstné je Thajsko nebo Indonésie. Ale ani Češi nejsou neškodní a turisté se pak setkávají s nepoctivými směnárnami i lidmi, kteří nabízejí směnu peněz přímo na ulici. Pokud podlehnete kouzlu směnit bez poplatku, můžete se se zlou potázat. Buď si odnesete mnohem méně peněz, nebo dokonce peníze falešné, a to zejména v samém centru, kolem Václavského nebo Staroměstského náměstí.

5. Falešné šperky i šunka

Pivo je samozřejmě nezaměnitelné, ale mezi turistická lákadla patří i vyhlášená pražská šunka, české granáty, křišťál a jiné typické suvenýry. Za cenu pravé šunky ale coby turista, který se nechal zlákat, zaplatíte mnohem více, než je inzerováno, protože cena není za kilo, ale za pouhých 10 dkg. Šunka je sice pravá, ale pokud jde o sklo nebo české granáty, bylo zjištěno, že se někdy jedná o padělky, kteří falešní prodejci důvěřivým cizincům nabízejí – v případě granátů se jedná o obarvené sklo nebo obroušené kameny.

Zdroje:

news.expats.cz

news.expats.cz/prague-districts

morezprav.cz