Češi stráví v práci průměrně 41,3 hodin týdně, což je v rámci EU nadprůměrné. Navíc se prý v práci zdržují také kvůli mnoha benefitům. Podle personalistky Michaely Hemelíkové je zdrží třeba i občerstvení na pracovišti.

Čas strávený v práci a produktivita jsou dvě odlišné věci

Důvodů, proč jsou Češi více zavření v práci, může být hned několik. Buď svojí práci milují natolik, že v ní tráví nadbytečný čas rádi, nebo jsou prostě jen pomalejší a nestíhají udělat to, co mají, tak rychle jako například Němci. A právě Němci pracují podle ekonoma Lukáše Kovandy daleko méně než Češi. Zaměstnavatelé jsou podle něj na Čechy náročnější. Štěpán Křeček z BH Securities zase tvrdí, že ačkoliv jsou Češi v práci poměrně dlouhou dobu, jejich produktivita není nejvyšší.

Dánové pracují nejméně ze všech evropských zemí

Ačkoliv se za posledních deset let pracovní doba v Česku zkrátila téměř o hodinu týdně, přesto Češi dělají podstatně víc než ostatní národy. Například Dánové stráví v práci nejméně času z celé Unie. Ačkoliv mají jen devět státních svátků, díky 38hodinové pracovní době celkově za rok odpracují nejméně ze všech Evropanů. Toto srovnání přinesla studie společnosti Shopalike. Když se to potom sečte, tak Češi odpracují za celou svou kariéru i několik let navíc. Mají tedy méně času na odpočinek, což může mít podle odborů i dopady na zdraví. Denní osmihodinová pracovní doba je v Česku už přes sto let. Uzákonilo ji krátce po svém vzniku v prosinci 1918 tehdejší Československo. Patřilo tak tehdy k pokrokovým státům.

Zkrátit, nebo nezkrátit?

Podle studie Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí o zkracování pracovní doby se dá práce omezit nejen seškrtáním hodin, ale také prodloužením dovolené či odbouráním části přesčasů. Odborníci však nyní plošné zkrácení práce nedoporučují. Podle expertiz by to totiž mohlo prohloubit rozdíly mezi regiony a znamenalo by to také zvýšené náklady. Na změnu je podle nich nutné se předem připravit, aby se výpadek pracovních sil dorovnal. Autoři studie společnosti Shopalike naopak uvádějí pozitivní stránky zkrácené pracovní doby. Na otázku, zdali mají hodiny strávené v práci vliv na produktivitu, odpověděli záporně. Zaměstnanci totiž stráví značnou část pracovního dne pauzami či jinými vyrušeními. „Ve Švédsku také testovali šestihodinový pracovní den. Tento test ukázal zvýšení produktivity a snížení počtu dní, které zaměstnanci strávili na marodce,“ uvedli autoři studie.

Které národy stráví v práci ještě víc času než Češi?

Aby to však nepůsobilo příliš depresivně, je nutné uvést také národy, které se v práci nadřou ještě víc než Češi. Řekové, Islanďané, Rakušané či Švýcaři také v práci tráví víc času, než předpokládá zákon. Ačkoliv u Řeků je to trochu sporné, neboť se podle odborníků většinu času poflakují a práce příliš neodvedou.

Vůbec nejpracovitějším národem na světě jsou dlouhodobě Japonci. Nejenže na pracovišti stráví nejvíce času, navíc ho dokážou narozdíl od jiných velmi efektivně využít.

Zdroje: denikn.cz, tn.nova.cz, www.denik.cz