Léčitelé si mohou dělat, co chtějí

„Hirudoterapie je metoda již velmi zastaralá a lékaři v Česku nepoužívaná, proto v současné době není ani nijak legislativně upravena,“ vysvětlila pro web idnes.cz bývalá mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Hirudoterapie roste v poslední době na popularitě a nachází si své příznivce, tudíž dochází k soukromým aplikacím. Zákonem ale není dosud vymezeno, jaké pravomoci a jakou odpovědnost terapeuti, jenž tuto léčbu aplikují, vůči svým pacientům mají. Podle Štěpanyové by to měl v budoucnu změnit připravovaný zákon o léčitelích. Lidé by tedy měli být velmi obezřetní v tom, komu své zdraví svěří do rukou.

V USA se pijavice využívají i ve věhlasných nemocnicích

Využívání pijavic není ani v Americe žádnou výjimkou a dokonce i některé renomované kliniky je používají při léčbě určitých pooperačních stavů. „Třeba když se přišije prst, ale je porušený odtok krve žílami. Tam se nechala přisát pijavice, která mimo jiné pouštěla do rány hirudin, snižující srážení krve. Když se s touto metodou vydrželo dostatečně dlouho, nové cévy začaly prorůstat do tkáně,“ popisoval před lety plastický chirurg Miroslav Tvrdek. V USA jsou pijavice využívány stále častěji a to nejen jako tradiční lidový způsob léčby.

Jak pouštění krve pijavicí probíhá?

Pouštění krve pomocí pijavic probíhá vesměs jednoduše. Při zakousnutí zůstane v kůži jizvička ve tvaru trojcípé hvězdy, což je památka na tři zuby, jimiž se do těla zakousne. Pijavice vstříkne do rány hirudin, látku, která zabraňuje srážení krve, takže drobná ranka neustále krvácí. Zároveň je součástí chemického koktejlu sloučenina, která působí jako anestetikum. Z ranek o velikosti špendlíkové hlavičky pomalu vytéká krev skoro hodinu.

Pijavice používali už Egypťané. Svoji roli hrají také v kosmetice

Ačkoliv se použití pijavic pro léčebné účely dostalo do Evropy až někdy kolem roku 1850, ve starověkém Egyptě se vyskytovalo už okolo roku 3500 př. n. l. Pouštění žilou pomocí pijavic bylo běžnou metodou i přímo na našem území. Používala se jak poměrně vzácná pijavka lékařská dorůstající až 15 cm, tak příbuzný druh Hirudo verbana běžný v jižní a jihovýchodní Evropě.

A jak to probíhalo na vesnicích? Spousta venkovských žen brouzdala ve snaze vydělat si bosky v mělkém potoce a potom prodávala napité pijavice odpadlé z lýtek lékařům.

Pozor na přenosy různých nemocí

Pokud chcete toto novodobé pouštění žilou vyzkoušet, stačí si najít kvalitní salón, kde tuto léčebnou metodu nabízejí. Nebo si můžete pořídit vlastní pijavice. Ovšem nesmíte je nikomu půjčovat! Mohlo by tak zcela logicky dojít k přenosu některých chorob. Pijavice léčí a dezinfikují daná místa, kam se přisávají, působí jako lokální anestetikum a prevence trombózy. U pijavic nehrozí, že bychom kvůli nim vykrváceli, ale přesto je na místě opatrnost.

Komu mohou pijavice pomoci?

Nejvíce se tito kroužkovci osvědčují při léčbě křečových žil, vysokém tlaku, riziku tvorby krevních sraženin nebo při chronických bolestech a zánětech v těle. Pomáhají také při depresích, migrénách, ekzému, autoimunitních chorobách nebo revmatismu. Můžete je uchovávat ve sklenici s bahnitou vodou z potoka a občas je nakrmit – vlastní krví.

Samoléčbou ohrožujete svůj život

I když pijavice v běžném supermarketu, ba dokonce ani v obchodě s domácími mazlíčky běžně nekoupíte, není těžké si je objednat. Cena se pohybuje kolem 90–140 Kč za kus. Samoléčba však může být nebezpečná. Pijavice by si totiž na žílu neměl přikládat nikdo, kdo trpí anémií, hemofilií či bere léky na ředění krve.

Zdroje: epochalnisvet.cz, www.vitalia.cz, zoommagazin.iprima.cz, www.idnes.cz