Celkem skupina amatérských detektorářů kovů, mezi nimiž jsou většinou Poláci pracující v Anglii, vykopala poklad, který obsahuje více než 550 vzácných zlatých a stříbrných mincí ze 14. století. Poté, co poklad našli, se rozhodli u něj i přespat, aby jim jejich nález nikdo nevyfoukl. Poté byl poklad uložen v bezpečí muzea. Poklad dostal jméno Hambleden Hoard a je největší sbírkou zlata a stříbra nalezenou ve Velké Británii za posledních deset let.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Jedna mince v hodnotě přes čtvrt milionu!

Šťastnými nálezci byli před dvěma lety kamarádi Andrew Winter, bratři Tobiasz a Mateusz Nowakovi a Dariusz Fijalkowski, kteří se o celkovou hodnotu pokladu rozdělili s majitelem pozemku v Hambledenu v hrabství Buckinghamshire.

Přátelé strávili hodinu kopáním na poli, aniž by cokoli našli. Pak však jejich detektor zapípal a Andrewův kód ukázal, že objevili raženou stříbrnou minci. Na místě proto začali kopat, dokud nepřevrátili hroudu hlíny, která obsahovala dvě mince. Pak Dariusz našel další mince, tentokrát stříbrné mince. A to už byl oficiálně poklad, protože podle pravidel detekce a hledání pokladů je cokoli nad tři mince považováno za "poklad".

Po nahlášení nálezu byla oblast vyčištěna a čtveřice nálezců se o poklad přihlásila společně.

Většina z 545 mincí má pravděpodobně hodnotu 570 až 1500 korun za kus, ty vzácnější pak 14200 za kus. Ale to není nic proti plnohodnotným zlatým šlechtickým mincím, jejichž hodnota se vyšplhala až na 284 tisíc korun za kus!

Životní nález na hudebním festivalu

Zejména polští šťastlivci si v Anglii vydělávají nepříliš lukrativní prací, takže jim nález přišel vhod. Mateusz, uklízeč v nemocnici, popsal své pocity: „Byl to neskutečný pocit. Po nálezu pokladu a následném vyčištění oblasti jsme museli pátrání ještě dvakrát prodloužit, protože jsme toho našli tolik. Pro všechny to byl zázrak nad zázrak.“

A Andrew, řidič vysokozdvižného vozíku a jeřábu, dodal: „Už tam jsme věděli, že to bude jeden z těch, na které se nikdy, nikdy nezapomene. Pořád jsme jenom hledali, hledali, hledali a kopali a kopali a kopali. Můj stroj byl jako vysavač.“

Protože se nedaleko konal festival, museli nálezci svůj objev chránit, takže si raději u místa nálezu postavili stan. Vzrušením téměř nespali.

Detaily na mincích nálezce rozněžnily

Vesnice Hambleden byla poprvé zmíněna v roce 1086. Předpokládá se, že 12 "ornamentálně zdobených" stříbrných mincí pochází z doby Eduarda I. a II. Vládli v letech 1272 až 1327. Zlaté mince pocházejí z doby vlády Eduarda III., která trvala do roku 1377. Mince jsou pak vzácnou směsí ražeb z Lincolnu, Birminghamu, Irska a Skotska.

Odborníci se domnívají, že poklad na místě před více než 600 lety ukryla zámožná osoba.

Některé z mincí jsou podle Andrewa zdobené značkami: „Vypadá to jako ptáčci nebo kostelíky - to jsem nikdy předtím neviděl," dodal nálezce.

Poklad je považován za největší nález zlata za posledních téměř 10 let a největší nález stříbrných mincí za posledních 12 let.

Zdroje:

metro.co.uk

www.foxnews.com