Šípková Růženka vs. Neuschwanstein Castle, Německo

Kdepak, královský palác v legendární pohádce Šípková Růženka (1959) není ledajaký. Vznikl podle slavného německého zámku Neuschwanstein, který nechal Ludvík II. Bavorský postavit jen o století dříve.

Sněhurka a sedm trpaslíků vs. Alcázar de Segovia, Španělsko

Slavné kouzelné mluvící zrcadlo v pohádce Sněhurka a sedm trpaslíků (1937) ve světnici královny je zhola vymyšlené. Zato hrad majestátně shlížející na okolí ze skály skutečně existuje. Zámek Alcázar de Segovia je už staletí symbolem města Segovia v centrálním Španělsku. V podhradí se nachází soutok řek, i to sedí...

Vzhůru do oblak vs. Salto Angel, Venezuela

Dědečka Carla a teenagera Russella při dobrodružství v Jižní Americe ohromí úchvatný vodopád. Animátoři skvělého filmu Vzhůru do oblak (2009) jako předlohu použili Salto Angel. Tento skvost měří 979 metrů a je zapsán v Guinnessově knize rekordů jako nejvyšší na světě.

Kráska a zvíře vs. Colmar, Francie

Kráska a zvíře (1991) byl první animovaný snímek v historii Oscarů nominovaný na nejlepší film. Pohádka o tom, že sobeckost se nevyplácí, je zasazena do dávné Francie. A také tady se tvůrci inspirovali, konkrétně v metropolitním regionu Alsasko. Nejpodobnější filmové vesničce je městečko Colmar.

Aladin vs. Tádž Mahal, Indie

V příběhu o Aladinovi (1992) na sebe strhává pozornost kouzelný džin z lampy. Nás ale tentokrát bude mnohem víc zajímat pohádkový sultánův palác. Jeho předobrazem se stal monumentální indický pomník Tádž Mahal ze 17. století. V Aladinovi mu kopulí trochu přibylo a dokonce byl přebarven.

Na vlásku vs. Mont-Saint-Michel, Francie

Rodinná komedie Na vlásku (2010) se především díky náloži vtipů stala jednou z nejoblíbenějších Disneyovek. Ostrovní království Corona našlo předobraz ve známém žulovém ostrově Mont-Saint-Michel u pobřeží Normandie.

Ledové království vs. St. Olaf's Church, Norsko

Nejnovější z filmů v našem výběru, Ledové království (2013), je o sesterské lásce a boji proti nekončící zimě. Možná proto se tentokrát tvůrci z Disneyho studia vypravili do zmrzlého Norska. V neznámé obci Balestrand si vyhlédli nepříliš známý kostel svatého Olafa. Kopie tohoto malinkého dřevěného skvostu se následně stala filmovou kaplí.