Zdroje: morezprav.cz, www.iflscience.com, edition.cnn.com

Úchvatný podmořský vodopád

Vodopád v Indickém oceánu na tropickém ostrově Mauricius vypadá jako z jiného světa. Je fascinujícím úkazem, který přitahuje davy cestovatelů z celého světa. Právě jeho nevšední vzhled ho činí výjimečným.

Nejedná se však o skutečný vodopád. Jde spíš o jakousi iluzi, viditelnou pouze shora, zato po celý rok. Úkaz se nachází na jihozápadním pobřeží ostrova známém jako poloostrov Le Morne v krásné tyrkysové laguně.

Právě křišťálově čistá voda z něj dělá něco, co lahodí očím návštěvníků a zároveň je klíčem k rozluštění této záhady.

Ačkoliv se většina z nás mylně domnívá, že padající voda kamsi do neznáma vytváří iluzi podmořského vodopádu, je to ve skutečnosti písek a bahnité usazeniny, které jsou v neustálém pohybu.

Voda slévající se do nitra Země

Mauricius se nachází na oceánském šelfu vyvýšeném nad úroveň mořského dna. U pobřeží je svah, který se pozvolně prohlubuje až do 4000 metrů hluboké propasti. Díky tomuto typu typografie se na svazích objevují různé odstíny modré barvy, způsobené pohybem mořských sedimentů.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Je to příklad eroze, během které se vlivem oceánských proudů vynáší písek z mělkého šelfu do hlubin oceánu. Právě eroze stojí za tím, že sopečné ostrovy nejsou nesmrtelné.

Jedinečná harmonie odstínů pak vytváří optický klam, jež si svou jedinečností ročně získává stovky obdivovatelů po celém světě.

Podmořský vodopád na Mauriciu je výjimečný i tím, že je v něm zcela bezpečné plavat nebo dokonce surfovat.

Mauricius je starý jen několik milionů let. S velkou pravděpodobností se ostrov, který již neroste, za dalších několik milionů let opět ztratí v hlubinách oceánu. Důvodem jsou oceánské proudy, které po malých kouscích ostrov odlamují a zmenšují, až se zcela vytratí z povrchu zemského.

Podvodní vodopád na ostrově Maricius je fascinujícím důkazem, jak si s námi příroda může hrát. Jde o dokonalou iluzi, která láká cestovatele z celého světa. Poloostrov Le Morne se pyšní vyhlídkovým místem Le Morne Brabant, vrcholem zapsaném na seznamu světového dědictví UNESCO, odkud je na krásy vodopádu doslova nepřekonatelný výhled.