O co vlastně jde, Podvodní muzeum je největší podmořskou expozicí, vytvářenou záměrně člověkem od roku 2009. Návštěvníci tady najdou cementové sochy v životní velikosti, a to ne málo. Jason de Caires Taylor a v menší míře i další umělci jich tady vystavují na pět set. Expozice je rozdělena do dvou “pater”, z nichž jedno je v hloubce čtyř a druhé osmi metrů pod hladinou.

Bez šnorchlu to nepůjde

Bez potápěčské soupravy nebo alespoň šnorchlu si tedy tuhle stálou výstavu nikdo neprohlédne. I přesto – nebo snad právě proto – je ale zájem o tento světový unikát ohromný. Ročně jej podle statistik navštíví na tři čtvrtě milionů lidí. To je na jednu stranu samozřejmě velký úspěch, ale na tu druhou se jedná o velkou zátěž pro místní životní prostředí, čehož si samozřejmě všímají jeho ochránci. Ty s celým projektem částečně smiřuje jeho přesah právě do této problematiky.

Po proudu od korálového útesu

Sochy, které jsou pod hladinou umístěny, jsou vytvořeny z materiálu, který umožňuje usazování korálů. Protože se navíc jedná o místo po proudu od místních korálových útesů, není o jejich zárodky nouze. Usazují se na sochách a postupně je tak mohou proměnit v umělecká díla, o která se postaral člověk ve spolupráci se samotnou přírodou. To vše na více než čtyřech stovkách metrů čtverečných dříve téměř mrtvého mořského dna, kde můžeme mimo dalších soch najít také bezmála stovku obyvatel vesnice Puerto Morelos, kteří se mohou potápět ke svým cementovým dvojníkům, aby sledovali, jak pomalu, ale jistě, splývají s přírodou. Jde o tak zvané udržitelné umění, které Jason Taylor prvně instaloval již před lety na ostrově Grenada.

Zdroj: Youtube

Pro lidi i pro přírodu

Mimo místních jsou pod mořem zvěčněny také nadpřirozené bytosti, jako je třeba anděl, vzhlížející k Bohu, nebo docela pozemští tvorové, mezi nimiž najdeme například bankéře. I oni se, stejně jako nedaleko stojící anděl, modlí – nikoliv však k Bohu, ale ke svým pomíjivým penězům. Všechny sochy jsou přitom vytvořeny tak, aby nabídly co nejvíce prostoru, skulin a otvorů pro usídlení mořských živočichů. Někdy jsou to místa, která se přímo nabízejí, jindy je třeba dobře hledat i na nepředvídatelných místech. Každopádně korýši, ryby a další mořští živočichové si tady přijdou na své stejně jako návštěvníci muzea, které je tak prospěšné ve všech směrech. Kromě jiného totiž přináší zisk kolem třiceti milionů dolarů ročně.

Zdroje: underwaterskulpture, aquaworld, en.wikipedia