Sedmačtyřicetiletý Phil Pauley je trochu jako moderní Jules Verne, který posledních 20 let strávil navrhováním tohoto podvodního města. Pro Pauleyho je Sub-biosféra 2 více než pouhá fantazie – je to životaschopná struktura. Samonosná, futuristická biosféra je navržena tak, aby pojala 100 obyvatel a je poslední v řadě projektů, jejichž cílem je zmírnit, pro rostoucí globální populaci, nedostatek prostoru na život.

Soběstačný život pod vodou

Pauleyova vize se zaměřuje na rozvoj soběstačného života pod vodou. Sub-biosféra 2 (SBS2) bude mít jednu centrálu (tzv. hlavní biomu) pohánějící a ovládající osm dalších interaktivních živých biomů, z nichž každá představuje jiný ekologický systém včetně zajištění čerstvého vzduchu, vody, potravin a elektřiny, stejně jako kontrolu atmosférického tlaku.

Centrální biom by měl mít 20 pater ponořených pod vodou a 40 pater by mělo být nad vodou. Ostatní biomy by měly být rozděleny do deseti poschodí nad vodou a deseti pod vodou. Celé město by mělo být ukotveno k mořskému dnu a bylo by stejně rozlehlé jako tři fotbalová hřiště.

V rozhovoru pro Dailymail autor podmořského města řekl: "Nechci vypadat jako fanatik, i když se touto myšlenkou zabývám téměř polovinu svého života, čekám na ten pravý čas, kdy lidé k myšlence života pod vodou sami přijdou. Pak až předložím svůj návrh." Doufá ale, že se Sub-biosféra 2 stane realitou ještě za jeho života.

Tento koncept podvodního stanoviště vyvinul Pauley již v roce 1998 a jeho současná práce se nadále zaměřuje na udržitelný a inovativní design. Doufá, že získá tolik investorů a podpory, aby vytvořil tým, který by mohl projekt SBS2 převzít ve fázi výzkumu, testování a výstavby.

Zdroje: philpauley.com, www.stoplusjednicka.cz, inhabitat.com