Poušť nevalné pověsti se rozkládá za městem Swakopmund. Je to jedno z nejnehostinnějších míst na světě, domorodci z kmene Nama mu říkají „Místo, které Bůh stvořil v hněvu“.

Špatné podnební podmínky

Podnebí na jednom z nejnebezpečnějších pobřeží světa je relativně chladné. Střetává se tu studený Bengálský mořský proud s horkým kontinentem, a tak bývá moře velmi neklidné. Téměř po celý rok bývá pobřeží zahalené do husté mlhy, která sahá daleko do vnitrozemí. Zrádné písčité mělčiny, mlhy a bouře jsou už odnepaměti příčinou extrémně velkého množství lodních katastrof.

Jeden vrak vedle druhého

Vzhledem k tomu, že je ve zdejším moři spoustu ryb, bylo pobřeží vždy poseto vraky rybářských a velrybářských lodí. Pro námořníky, kteří na Pobřeží koster ztroskotali, to znamenalo jistou smrt. Buď utonuli ve studeném moři, nebo zahynuli na rozpáleném písku. Jiná možnost nebyla, neboť cesta do vnitrozemí nemohla kvůli vysokým dunám, pusté a vyprahlé poušti nikoho zachránit.

Rezivějící vraky zůstávají na nebezpečném místě připomínkou lodních katastrof dodnes. Poslední lodí, která zde ztroskotala, bylo rybářské plavidlo Suiderkus, jež v roce 1976 narazilo na pobřeží, přestože bylo vybaveno poměrně moderními navigačními systémy. I tento rozpadající se vrak částečně zasypaný pískem zůstává k vidění na pobřeží.

Neznámějším a nejlépe zachovalým vrakem namibského pobřeží je však nákladní loď Eduard Bohlen. Vrak dnes leží přibližně osm set metrů od moře na okraji písečných dun, pomalu chátrá a mizí pod vrstvami navátého písku.

Smrtící fauna

I když Pobřeží koster vypadá velmi pustě a osaměle, není ani zdaleka tak prázdné, jak se může na první pohled zdát. Na smrtící poušti číhají lvi, hyeny a opeření dravci, aby si rozsápali nepozornou kořist. Žijí tu také různé druhy gazel, zebry, divoká prasata, pštrosi, žirafy a sloni.

Na skalnatém výběžku Cape Cross žije dokonce největší namibijská kolonie lachtanů. Stav populace během roku výrazně kolísá. Jejich počet se pohybuje mezi osmdesáti až dvěma sty tisíci jedinci. Nejvíc jich je v prosinci, kdy na svět přicházejí mláďata.

Byznys za pořádný balík

Ačkoliv ještě nedávno bylo možné pobřeží sledovat pouze z letadla, dnes se lze na toto tajemné místo, kde přežijí jen ti nejsilnější, podívat tváří v tvář. Přes veškerá nebezpečí se sem vydávají za doprovodu zkušených průvodců dobrodruzi z celého světa. Výlet to samozřejmě není za nemalé peníze. V oblasti vzniklo dokonce několik luxusních chat, ke kterým se dá dostat autem.

ZDROJE:

https://svetobeznik.info/pobrezi-koster-namibie/

https://www.stoplusjednicka.cz/namibijske-pobrezi-koster-vycenena-tvar-pouste-namib

https://ifenomen.cz/cestovani/pobrezi-koster-nejnebezpecnejsi-a-nejopustenejsi-pobrezi-sveta