Námět pro detektivku (?)

Kramného případ stále nemá svou poslední kapitolu. Zdá se jako ušitý pro detektivky E. S. Gardnera a jeho Perry Masona, čestného právníka, který hájí obžalované, u soudu se snaží vyvrátit všechny údajné důkazy proti nim a dokázat, že jsou nevinní. Petr Kramný sice nemá Masona, ale svou obhájkyni Judr. Janu Rejžkovou, která podala v červenci 2022 návrh na obnovení procesu. V ruce má nové posudky, které můžou „důkazy“, které ho poslaly za mříže vyvrátit. Dle novely zákona o trestním řízení platné od ledna 2022 je může posoudit jiný senát než ten, který vydal rozsudek, u kterého s největší pravděpodobností hrály větší roli podjatost, rozvířené emoce veřejnosti a media.

Úkladná vražda (?)

Dne 29. listopadu 2022 začal Krajský soud v Ostravě řešit, zda bude případ Kramného znovu otevřen. Rozhodnutí o obnovení procesu by mělo padnout v únoru 2023. Případ se na veřejnost dostal především proto, že k úmrtí jeho manželky Moniky a osmileté dcery Kláry došlo v egyptské Hurghadě a media mu věnovala značnou pozornost. Od začátku ho provázely nejasnosti i komplikace, což připustila i soudkyně Renata Gilová, která ho „poslala za mříže“. „Místo činu nebylo na území České republiky. Technici a kriminalisté neměli možnost prohlédnout místo činu a soudní lékaři neměli šanci provést prvotní soudní pitvu. Přesto je senát přesvědčen, že se shromáždilo dostatek důkazů, aby mohl rozhodnout,“ uvedla v lednu 2016 pro Lidovky.cz. Chyběly i přímé důkazy, ale to zdůvodnila slovy: „Není to nic neobvyklého. Není to ani první ani poslední případ, kdy je někdo usvědčen na základě nepřímých důkazů.“

Když v Hurghadě zhaslo slunce

K úmrtí Moniky a Klárky došlo v roce 2013, když byla rodina na dovolené. V hotelu Titanic Palace je v noci bez známek života našel Kramný 30. července. Celý den prý všem třem bylo špatně, zvraceli a měli průjem. Kramný byl hospitalizován, vypumpovali mu žaludek, byl na kapačkách. Dle ředitele nemocnice byl ze smrti rodiny v naprostém šoku. Případ byl vyšetřován v Egyptě, kde byla provedena pitva. Obě měly zemřít na otravu jedem. Nebylo shledáno Kramného zavinění a v říjnu se mohl vrátiti domů.

Těla Moniky a Kláry byla převezena do České republiky 8. srpna. Byla provedena druhá pitva a vyloučena otrava. Zdeformovaná srdce (údajně) ukazovala na zástavu po zásahu elektrickým proudem. V únoru 2014 je Kramný zadržen a obviněn z dvojnásobné vraždy. Soudní proces začíná v květnu 2015. Dne 7. ledna 2016 je odsouzen za úkladnou vraždu. Manželku a dceru měl zabít elektrickým proudem nezjištěným předmětem. Rozsudek Gilové potvrzuje 1. června odvolací Vrchní soud v Olomouci a je pravomocný. V dubnu 2017 podává Kramný prostřednictvím obhájkyně dovolání. Je zamítnuto stejně jako v březnu 2018 podaná stížnost, že v kauze došlo k pochybení. Výsledek celého řízení zpochybnil i spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun, který tvrdí, že došlo k falšovaní a ničení důkazů, a poukazuje na řadu pochybení a manipulací.

Kramného šance (?)

Tři nové znalecké posudky o 160 stranách, které si nechala vypracovat obhajoba, vinu Kramného zpochybňují. Dle jeho obhájkyně vylučují příčinu smrti na zásah elektrickým proudem. Znalci nenašli ve vzorcích srdce stopy po zásahu elektřinou, ani průraz kůže, kudy by se do těl mohla dostat, puchýře ani popáleniny. Původní posudek znalce Dokoupila, který ho pro obžalobu vypracoval, zpochybňují soudní znalci v oboru zdravotnictví, prof. MUDr. I. Steiner, CSc; doc. MUDr. A. Pilín, CSc. a tři další soudní znalci, doc. Z. Horák; doc. Ing. Z. Kokeš, CSc. a MUDr. Z. Šňupárek. Obhájkyně Rejžková znovu poukázala na podjatost senátu předsedkyně Gilové. Upozornila i na odposlechy Kramného, které policii povolil manžel Gilové, a které, jak se domnívá, mohly ovlivnit její úsudek. Dle ní se Petr Kramný domáhá, aby soud zvážil všechny navržené důkazy, říká že k němu má důvěru a věří, že rozhodne spravedlivě.

Zdroj: Youtube

Za mřížemi

Petr Kramný se ve vězení změnil. Životu za mřížemi se musel přizpůsobit a zvyknout si. Ze zdravotních důvodů nepracuje, ale cvičí. V určené době si zajde na procházku na chodbě věznice. Luští křížovky, dívá se na televizi, telefonuje s rodiči, kteří věří, že je nevinný, protože svou rodinu miloval, i proto, že je v případě mnoho nesrovnalostí. A také s přáteli, kteří stojí na jeho straně. Hodně zhubnul a změnil se. Už nepůsobí jako nesympatický asociál bez citu jako v době líčení. Své tehdejší chování přisuzuje naprostému šoku ze ztráty milovaných, kdy se mu zhroutil svět. Je psychicky vyrovnanější a stále tvrdí, že je nevinný.

Zdroje: www.lidovky.cz, www.seznamzpravy.cz, www.epochtimes.cz, www.reflex.cz