Paříž představuje fenomén. Už dávno se rozkřiklo vše o jejím kouzlu i specifické atmosféře a žádné jiné město se netěší takové oblibě turistů.

I díky malé rozloze (pouhých 10 x 13 km – okolní přilehlé části se nepovažují za Paříž a navíc nejsou turisticky zajímavé) jsou ulice a všechna místa z průvodců přeplněná davy lidí od rána do noci.

To je speciálně při plánování potřeba mít na mysli. Čas je ve slavné metropoli nedostatková veličina, pokud tedy nechcete doslova běhat z atrakce na atrakci jen kvůli fotce a letět dál. Doporučujeme dopřát si návštěvu Paříže více než jako pouhý víkendový pobyt...

Čtyři hodiny na věž

Slavná Eiffelova věž vám zamotá hlavu na dost dlouho. Při pohledu na ni se nejednomu turistovi rozbuší srdce nadšením. Ocelová kráska je ve skutečnosti ještě úchvatnější než na fotkách, a tak budete každou chvíli zastavovat a fotit ji ze všech úhlů. Samotnou, s vámi, v noci, když svítí do dáli, nebo každou celou večerní hodinu, když blikáním zdraví milence ve svém okolí.

A ten rozhled z ní! Výška třetího poschodí je 276 metrů. Ovšem budete se muset obrnit trpělivostí, protože ve frontě u jedné z jejích nohou si počkáte až dvě hodiny a zástupy lidí se hromadí také v dalších patrech cestou na vrchol a zpět... To platí po celý den za každého počasí.

222 schodů na vrchol

Nezaměnitelná atmosféra města je patrná na každém kroku. Zamilovaní věší své zámky na mostě Pont des Arts u Louvre. Na nádvoří muzea zase turisté vysedávají u bazénků (návštěva rozlehlých expozic není pro každého). Ostatně všechny kašny a umělá jezírka nabízí v horkých dnech vítané útočiště k ochlazení a odpočinku.

A stejné je to s travnatými plochami. I ty jsou vždy poblíž a tisíce lidí je využívají k pikniku nebo k polehávání. Vyhledávaným útočištěm jsou tak Lucemburské zahrady, kde strávíte odpoledne, ani nevíte jak.

To samé platí pro baziliku Sacré-Cœur v nejstarší pařížské čtvrti Montmartre. Z bílého kostela stojícího na nejvyšším bodě Paříže (vede sem 222 schodů) je krásný výhled na město, ona slavná čtvrť je zase velmi inspirativní. Tvořila (a stále tvoří) tu řada umělců, na Montmartru například žili malíři Pablo Picasso nebo Vincent van Gogh a nachází se zde nejstarší stanice metra ve městě.

Atrakce za hranicemi

Že vás tohle nebere? Pak nasměrujte své kroky na Champs-Élysées. Věhlasný bulvár připomínající Václavské náměstí (jen je o 1200 metrů delší) poznáte podle Vítězného oblouku a nespočtu nákupních možností a zahrádek. Na obou stranách ulice sídlí nejluxusnější nákupní domy a pouhá jejich prohlídka je zážitkem...

Za hranicemi historického města se těší oblibě moderní Velký oblouk, v jehož blízkosti si člověk připadá jako mravenec. Na dojezd – cca 20 minut jednou vlakovou linkou – je také Versailles. Zámek bohatě zdobený zlatou barvou má neskutečně rozlehlé zahrady. Jen připomínka Angeliky, která se tu natáčela, chybí... Ani tak ale nepřijdete o všudypřítomnou romantiku. Kde jinde můžete rozrážet hladinu na loďce v místech, kde se odehrál tak slavný filmový milostný příběh.

Už chápete, proč se traduje, že každý zamilovaný pár by měl alespoň jednou za život město lásky „ochutnat"?