Panenský Týnec je malá obec s přibližně čtyřmi sty obyvateli, ležící na hranici lounského okresu v sousedství s Ústeckým krajem. I přes svoji malou rozlohu a počet lidí, kteří zde trvale žijí, se jeho historie táhne hodně hluboko, až do začátku dvanáctého století. Na jeho slavnější etapy pak ukazuje mimo jiné i zmiňovaný nádherný, i když nedostavěný, objekt chrámu Panny Marie, o němž první zmínky pocházejí již z roku 1316, kdy se jej rozhodl vystavět chrabrý bojovník rytíř Plichta ze Žerotína. Jeho plány se sice nakonec ani po sedmi stech letech nepodařilo dotáhnout do konce, přesto sem přijíždějí ročně stovky a stovky návštěvníků, aby se na vlastní kůži přesvědčili o magické síle místa.

Poděkování svaté Anežce

Zatímco chrám Panny Marie zůstal nedostavěn, Panenský Týnec se dodnes může pyšnit i jinou významnou stavbou, a to klášterem františkánských klarisek. Také ten vznikl na popud člena rodu Žerotínů Habarta, jenž chtěl tímto počinem poděkovat tehdy ještě žijící Anežce (později sv. Anežce) za její zázračnou pomoc jeho ženě, které podle tradovaného vyprávění pomohla vyléčit neplodnost. Šlo tehdy o teprve třetí františkánský klášter na území Čech, vystavěný pro řád, založený právě svatou Anežkou Českou.

Františkánský klášter dostal přednost

Přibližně po sto letech od založení, v roce 1382, byl ale vypálen a jeptišky, které se v něm ukrývaly před zlobou lounského vojska, přišly o život. Jak souvisí tento příběh s nedostavěným chrámem? Klášter bylo potřeba opravit a Žerotínové se do tohoto úkolu také s vervou pustili. Šlo tehdy hlavně o Plichtu ze Žerotína, který – jak už víme – toužil postavit také onen chrám. Oba projekty najednou ale nezvládl zaplatit, a tak dostal přednost klášter, zatímco chrám se měl své konečné podoby dočkat později. Na to už ale nedošlo. Zato františkánské klarisky zde bylo možné potkávat až do roku 1782, kdy byl český klášter zrušen výnosem císaře Josefa II.

Rytířův cit pro místo

Vraťme se ale k samotnému chrámu. Slavný bojovník Plichta ze Žerotína dokonale vystihl lokalitu, kde se rozhodl tuto poctu Bohu vystavět. Podle psychotroniků se pod ním nacházejí hned dvě zóny pozitivní energie, které se zde navíc kříží, čímž svoji sílu násobí. Není tedy divu, že jde o ideální místo pro lidi, kteří se potýkají například s psychickými problémy. Energie, která tudy prochází, dokáže prý odstraňovat depresivní stavy, a dokonce odvrátit sebevražedné myšlenky. Léčit se tady mohou také lidé po mozkové mrtvici nebo po úrazu hlavy, ale prostor nedostavěného chrámu je podle všeho schopen dodat dost síly lidem s velmi nízkým sebevědomím nebo zbytečně citlivým jedincům.

Zdroj: Youtube

Nedostavěný, ale přesto magický chrám

Jistě je velká škoda, že pánové ze Žerotína svoje dílo nedovedly do konce, ale i přesto jde dnes o místo, které rozhodně stojí za návštěvu. Jedenadvacet metrů dlouhé, devět metrů široké a dvacet metrů vysoké kněžiště, otevřené stále až do samého nebe, dává tušit, o jaký monument se mělo jednat. Chrám měl být trojlodní, dělený osmibokými pilíři, ale ani tato jeho část nebyla nikdy dokončena, stejně jako zvonice.

Dnes je torzo chrámu Panny Marie v Panenském Týnci přístupný veřejnosti a hojně navštěvován jak turisty, tak i lidmi, kteří věří v jeho magickou a léčivou moc. Každoročně se zde uskuteční až stovka svateb, protože mnozí věří, že jde o místo, které jejich vztahu dodá tu pravou energii a pohodu po celý další život.

Zdroje: panenskytynec, Český rozhlas, wikipedie