Gotický hrad s pozitivní energií

Gotický hrad Panenský Týnec, nacházející se v okrese Louny, svou architekturou a historií patří mezí nejpozoruhodnější místa naší země. Je krásný nejen svou monumentalitou, která je pro poměrně malou obec skutečným skvostem, nýbrž i energií, kterou zde může vnímat každý, kdo sem zamíří.

Hrad postavili páni ze Žerotína ve 13. století. Poblíž sídla pak nechali postavit klášter, který dal obci jméno Panenský Týnec. Zbudovaný klášter patřil ženskému řádu, tzv. klariskám.

Stavba kláštera vznikla jako výraz věčnosti pana Habarta ze Žerotína. Ten nechal klášter postavit jako poděkování svaté Anežce, zakladatelce řádu klarisek, dceři českého krále Přemysla Otakara I. a sestře krále Václava I.. Důvodem bylo uzdravení Habartovy manželky.

Habartova manželka, Scholastika ze Šternberka, trpěla neplodností. Habart vzal proto Scholastiku do Anežského kláštera, kde při odchodu přitiskla bok na bok svaté Anežky a uzdravila se. Ačkoliv jde o pouhou legendu, pravdou zůstává, že Scholastika porodila Habartovi šest dětí.

Spekuluje se, že v klášteře se stále nachází ostatky svaté Anežky, které zde po její smrti schovali.

Léčivé síly

Třetí významnou částí Týnského panství měl být gotický kostel, k dokončení jeho stavby však nikdy nedošlo. Působivé torzo nedokončeného gotického kostela se tyčí vedle kláštěra. Předpokládá se, že jeho stavba začala v letech 1300-1450. Během stavby kostel zasáhl požár a zničili ho husité.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Z kostela na místě zůstaly jen přes 20 metrů vysoké zbytky stavby, které jsou k vidění dodnes a které měly být součástí tzv. trojlodního chrámu. Podle odborníků je nedokončený kostel jednou z umělecky nejcennějších památek v Čechách.

Místo zasvěcené rozjímání, setkávání a díkůvzdání přináší všem, kteří umí a chtějí přijímat nejen materiální stránku života, dar ticha a pozitivní prožitek. Panenský Týnec se nachází v místě velmi silné, léčivé energetické zóny. Ta má tvar kříže, který její léčivé síly násobí.

Související články

Podle psychotroniků je gotický hrad v Panenském Týnci místem, které disponuje nejsilnější pozitivní energií. Doporučují proto jeho návštěvu všem, kteří trpí depresí, stavy úzkosti, ale také těm, kdo prodělali mrtvici, úraz hlavy či trpí jakoukoliv psychickou dysbalancí.

www.panenskytynec.cz, cesky.radio.cz, cesky.radio.cz