Víra v duchy

Už v dávných dobách lidé věřili v existenci duchů. Co si budeme nalhávat, mnozí v ní věří i v 21. století. Víru v duchy a schopnost s nimi komunikovat – spiritismus, začal v polovině 19. století propagovat francouzský učitel A. Kardec. Ač toto náboženské hnutí ve Francii záhy vymizelo, od druhé poloviny století za oceánem získávalo značnou popularitu, především ve Spojených státech, kde řada lidí ztratila v občanské válce své blízké a mnohdy nevěděla kde, ani jak zemřeli. Pozůstalí se proto s nimi chtěli spojit.

Osvědčené médium

Dávní mágové a vědmy používali různá zaříkadla a pili lektvary které jim pomáhaly spojit se s duchy. Později oblíbený způsob, který, troufám si říct, každý viděl v nějakém filmu, byla spirituální seance – vyvolávaní duchů, kdy sešlost sedí u kulatého stolu a drží se za ruce. Vědma v transu prostřednictvím media slyší odpovědi zemřelých. Ale tento způsob se Americe neosvědčil. Prý trvalo často velmi dlouho, než duch odpověděl nebo pohnul stolem. Lidé ztráceli zájem a zdálo se, že spiritismus nebude mít dlouhého trvání.

Zázračné ouija

V 80. letech se objevily v novinách zprávy, že se v Ohiu mluví s duchy prostřednictvím zvláštních spirituálních tabulek, které prý vymyslel Pythagoras v roce 540 př. n. l. a které používali i starověcí Číňané. Dozvěděl se o tom Ch. Kennard z Baltimoru. Okamžitě vycítil příležitost, jak zbohatnout. S dalšími společníky založil společnost, která začala vyrábět a prodávat zázračné tabulky, které nazvali ouija. Na jejich spiritistické tabulce byla písmena abecedy a čísla od devíti do nuly. Dále slova ano, ne a sbohem. Patřila k ní planžeta – malá destička ve tvaru kapky s malým otvorem. Stačilo položit otázku a destička se sama začala hýbat, otvorem se ukázala písmena, a tak destička odpověděla na otázku. O popularitu spiritismu se ve Spojených státech zasloužily setry Foxovy, které prý dokázaly tímto způsobem odpovědět tisícům pozůstalým, kam odešla duše jejich milovaných. Název ouija je prý spojením francouzského a německého „ano“ – oui a ja. (video: výroba stolku ouija)

Zdroj: Youtube

Úspěch a temné stránky tabulky, která promlouvá s duchy

Ouija byly už v posledním desetiletí 19. století natolik populární, že se jich prodalo až dva tisíce týdně a zakladatelé skutečně zbohatli. V roce 1967 společnost odkoupili Parker Brothers. Tabulek se prodávalo až dva miliony ročně. Tabulky ouija můžou být považovány za neškodnou zábavu. Ale tak neškodná nebude. Je spojována s několika vraždami, což sice nebylo prokázáno, ale sám spoluzakladatel společnosti W. Fuld, tehdy už majitel, který na ni sám vydělal milion dolarů, věřil, že se mu „věštba“ pomocí ouijy stala osudnou. Prý se měl připravit na velký obchod a vyvěsit na továrně vlajku. Avšak uvolnilo se zábradlí a on spadl ze střechy a na smrtelné posteli pak zapřisáhnul své děti, ať ouiju neprodávají. Jak říká vyznavačka spiritismu J. Lanyadoo: „Stejně jako živí i duchové můžou být úchyláci. Chtějí upoutat pozornost, a proto je snadné s nimi navázat kontakt, ale je pak těžké se bránit před něčím, čemu obyčejný člověk nerozumí. Pokud chcete otevřít portál k mrtvým, buďte připraveni na to, že jím může projít cokoli.“

Badatelé paranormálních jevů říkají, že tabulka dokáže otevřít bránu do neznámých dimenzí, přivést zlé duchy, vést k posedlosti nebo se nechat ovládat. Ať moci destiček ouija věříme či ne, planžetka se prý skutečně sama pohybuje.

Zdroje: www.ancient-origins.net, www.baltimoremagazine.com