RELAXAČNÍ TECHNIKA INSPIROVANÁ DĚTMI

Otonamaki je inspirováno technikou zvanou Ohinamaki, což je prakticky stejná technika jen se používá u malých dětí. Využívá se pro jejich zklidnění, zejména když pláčou. Pozice dítěte (poloha plodu) a tlak, který působí na jeho tělo, mu připomíná, že je v matčině lůně. "Je to velmi uklidňující. Chápeme, proč se děti při takovém zabalení cítí tak dobře". Lidé se báli, že děti v této poloze trpí, proto se jí rozhodli vyzkoušet na vlastní kůži. „Když se do toho dostanou dospělí, pomůže jim to se zbavit všeho," říká Orie Matsuo ze společnosti, která Otonamaki nabízí.

BALENÍ DOSPĚLÝCH

Otonamaki je balení dospělých do velkého pružného kusu látky. Použitá tkanina je bílá a prodyšná, což umožňuje tomu, kdo je v ní, bez problémů dýchat. Klienti se posadí, pokrčí nohy které překříží, a následně jsou zabaleni do prostěradla. Poté se houpají přibližně 20 minut. Tím, že se ramena tlačí směrem ke kolenům, dochází k protažení zádových svalů.

Reakce klientů se zcela liší na začátku a na konci sezení: „Na první pohled to na mě působilo nepříjemně, až klaustrofobicky. Ale musím přiznat, že jsem se vůbec necítil stísněně. Naopak. Navíc mě přešly problémy s rameny a zády," říká jeden z klientů.
Lidé se shodují, že terapie Otonamaki jim pomáhá s bolestmi zad. „Tím, že se tlačí ramena a nohy k sobě, tělo se narovnává a dochází k uvolnění zad, beder i kyčelních kloubů. Mezi našimi klienty jsou i ženy, kterým jsme pomohly se srovnáním pánve po porodu," vysvětluje Orie Matsuo.

Matky tuto metodu využívají, aby zmírnily bolest po porodu, ale také proto, aby pochopily, proč je tato pozice prospěšná pro jejich dítě.

Ne všichni terapeuti se shodují na účinnosti tohoto typu sezení. Někteří fyzioterapeuti ve skutečnosti tvrdí, že z dlouhodobého hlediska to může vést k velkému svalovému napětí a také způsobit problémy s páteří.

Mezitím se v Japonsku zdá, že stále více lidí chce tuto alternativní terapii vyzkoušet.