Pokud jste o Roatánu dosud neslyšeli, není to žádná ostuda. Pravda, je to největší ostrov patřící Hondurasu, jenže s délkou 77 km a šířkou 8 km je to stejně pořád nenápadný prcek mezi známějšími karibskými giganty.

Pokud si pod pojmem Karibik představujete tyrkysové moře a nádherné palmové pláže s jemným pískem, jste na správné adrese. Na tropickém ostrově vás přivítá vlhký vzduch a teplota okolo třiceti stupňů Celsia.

I moře je příjemně teplé, takže v něm vydržíte klidně půl dne. Jen za vlnami je potřeba vyrazit úplně jinam, ostrov Roatán se schovává příliš blízko pobřeží Střední Ameriky a voda víc připomíná líný rybník než divoké moře.

Jako vše, i tato skutečnost má svá pro a proti. Ale v tomto případě bonusy převládají... Roatán obklopuje a chrání Mezoamerický korálový útes, což je druhý největší (délka 1000 km) systém korálových útesů na světě. Žije zde na pět set druhů ryb, včetně vzácného žraloka velrybího, kterého klidně potkáte při projížďkách na člunech!

Ostrov je rájem pro milovníky šnorchlování a potápění. Bohatý a neskutečně živý podmořský svět se rozkládá jen pár set metrů od pobřeží. Kdo si rozumí s potápěčskými brýlemi, neoprenovým oblekem a bombou na zádech, bude nadšený.

Faktem je, že svět pod hladinou je zajímavější než ten na pevnině. Za zmínku stojí snad jen hlavní město Coxen Hole, kam denně připlouvá obrovský zaoceánský parník, a středisko West End proslulé divokým nočním životem. A pochopitelně povalování se na pláži a popíjení osvěžujících koktejlů...

Roatán představuje rovněž jedinečný zážitek pro gurmány. Ochutnávání nejrůznějších mořských specialit, jež jsou zde v porovnání s cenami u nás za poloviční ceny, je prostě povinností. Lahodný humr, křehké mořské ryby nebo kokosem dochucené krevety vaše chuťové buňky pozvednou do nebeských výšin. Na největším honduraském ostrově nemůžete zažít zklamání.

VĚČNÉ ZÁŽITKY


Chyťte si večeři

Nemusíte zrovna patřit mezi tiché blázny, aby vás naprosto nadchlo rybaření na otevřeném moři. Dobrodružství začíná časně ráno ještě před ranním úsvitem a záleží především na umu kapitána, jehož si najmete. Pokud bude dost šikovný, tuňáci vám na háček budou skákat sami. A co je nejlepší? Úlovek vám pak v kterékoliv restauraci na pláži za drobné dýško rádi ugrilují!

Koupání s delfíny

Na Roatánu se mnohé sny stávají skutečností a jedním ze splněných přání se může stát koupání s delfíny. Asi nejroztomilejší mořští tvorové jsou na turisty připraveni v oploceném „výběhu" u romantického ostrůvku a zájemci o tento neopakovatelný zážitek s nimi plavou a šnorchlují půl hodiny, během které si delfíny mohou i pohladit. Škoda jen, že do vody nesmí kamera ani foťák.

Malující slunce

Ať si říká, kdo chce, co chce, tohle je prostě symbol romantiky. Slunce zapadající za obzorem strčí do kapsy všechny světové malíře. Přes den tyrkysové moře zahalí sytou oranžovou barvou, jež postupně přechází do večerní šedi. Celá podívaná trvá jen pár minut a nepřestane vás bavit ani jeden den z vaší dovolené. Dech beroucí krása zase jednou pasuje přesně!