Během prvních staletí minulého tisíciletí byl Poveglia prosperujícím a osídleným ostrovem, stejně jako Murano nebo Torcello. Po vypuknutí války v Chioggii v roce 1378, čtvrtém a posledním konfliktu mezi Janovem a Benátkami, se však jeho obyvatelé přesunuli na ostrov Giudecca. Od této chvíle zůstal ostrov opuštěný 300 let. Až v roce 1645 s ním měli městští radní nové plány - měl řídit tranzit lodí v kanálu a chránit Benátky.

Nejtemnější okamžiky Poveglie startují výskytem Černé smrti. V roce 1776 se stal ostrov karanténní stanicí pro lodě přicházející do Benátek. Když byl na dvou lodích prokázán mor, ostrov se uzavřel.

Mrtvými těly se prý jen "hemžil". Těla dospělých a dětí byla ponechána na ulicích, kde se rozkládala a zanechávala za sebou nepředstavitelný zápach. Ten byl doplněn černým kouřem z pálených jámách – hrobech těl. Popel se pak "uskladňoval" v jámách - hrobech. Podle některých historických pramenů byl ostrov v té době také místem popravy zločinců, kteří byli obvykle utopeni. Dohromady zde prý zemřelo a bylo pohřbeno 160 tisíc lidí.

Budovy, které původně sloužily jako karanténa pro nakažené morem se ale měly dále využívat. V roce 1922 byly zrekonstruovány a začaly fungovat jako psychiatrická léčebna.

Podle legendy zde žil také jeden lékař, který na pacientech prováděl různé experimenty, nejčastěji lobotomii, a to bez anestézie. Zákrok, při kterém jsou přerušena nervová vlákna spojující mozkový lalok s ostatními částmi mozku, se prováděl ještě ve 20. letech minulého století. Byl totiž legitimní léčbou některých duševních poruch. Nikdo nyní neví, zda lékař svou práci nezvládl, ale ve 30. letech mu prý duchové vnukli, aby skočil ze zvonice kostela. Jeho sebevražda ukončila tyto nelidské zákroky. Nemocnice byla v roce 1969 uzavřena a ostrov byl opuštěn.

Jelikož se ale za existence psychiatrické léčebny šeptalo, že na ostrově straší a pacienti s lékaři vidí duchy, stal se ostrov lákadlem pro nadšence paranormálních jevů. V noci prý můžete slyšet hlasy, výkřiky, nářky a podivné zvuky. Zatímco vědci zaznamenali zvláštní elektromagnetické pole v celém obvodu ostrova, přestože tam není žádný zdroj elektřiny.

Pověrčiví Benátčané také tvrdí, že pokud člověk zemře, jeho duše se přestěhuje na ostrov Poveglia a tam žije druhý temný život. Co je na tom pravdy, nikdo nemůže zcela dokázat. Ostrov ale láká spisovatele a senzace chtivé režiséry. V roce 2014 zde byl také natočen jeden díl seriálu o paranormálních jevech Ghost Adventures. Není divu, historie ostrova je protkána nakažlivými nemocemi, smrtí a nešťastnými lidskými osudy. A nepřidává k tomu i fakt, že vstup na něj je přísně zakázán.

(Zdroj: medium.com/history-of-yesterday/the-chilling-history-of-the-haunted-venetian-island-of-poveglia-fb329f78d4c7 a en.wikipedia.org/wiki/Poveglia)