Vědci si už nějaký ten pátek lámají hlavu nad faktory, které ovlivňují dlouhověkost lidí po celém světě. Když objevili nějakou superpotravinu, jenž by mohla ovlivňovat zdraví a vitalitu, objevila se stařenka, která vykouřila tři krabičky cigaret denně, prolévala se pálenkou, o superpotravině v životě neslyšela a dožila se 120 let. Nyní se ale objevilo více stop, které ukazují na jeden cíl – a to na ostrov Okinawa.

Subtropické klima, minimální výkyvy teplot, krásný oceán a bohatá příroda dělá z Japonského ostrova Okinawa ráj na zemi. Není divu, že tamní 130 miliónová populace zahrnuje téměř 70 tisíc těch, kteří oslavili sto let (v Čechách máme cca 500 jubilantů ročně). Ostrov je ovšem rekordmanem i v celém Japonsku. Podíl stoletých převyšuje pětinásobně zbytek státu. Teplo a příroda kolem nás – to budou možná prvními ingrediencemi do receptu s názvem "Dlouhý život". Nebylo by to ale ono, pokud bychom nezmínili stravu a myšlení.

Ikigai, Moai a Hara Hachi Bu – Huh

Ikigai neboli důvod k životu je prvním kamínkem do mozaiky. Nejedna mezinárodní studie potvrdila, že žít se smyslem života, plnit si své cíle a zdravě si budovat další, je hnacím motorem každého člověka. Pokud se na život rezignuje, upadá jak mysl, tak také tělo. Lidé, kteří si našli "smysl života" jsou vystaveni nižšímu riziku úmrtí a srdečních chorob, cítí se také motivovanější a odolnější, což je chrání před stresem a syndromem vyhoření. A jak najít svůj "smysl života"? Japonský konstrukt z ikigai popisuje průnik

  • toho, co máte rádi
  • v čem jste dobří
  • co svět potřebuje
  • za co můžete dostat zaplaceno

V japonštině znamená moai skupinu celoživotních přátel. Znamená to také skupinu sociální podpory, která podporuje sociální, finanční, zdravotní nebo duchovní zájmy. Popularizátor tohoto konceptu Američan Dan Buettner na webu bluezones.com popisuje, jak se právě v Okinawě moai prakticky buduje: "V malých čtvrtích se přátelé scházejí ke společné "práci", někdy denně a někdy i několik dní v týdnu. Aby klevetili, povídali si o životě a v případě potřeby sdíleli rady, a dokonce i finanční pomoc. Nazývají tyto skupiny Moje moai."

Ve srovnání s ikigai a moai se hara hachi bu – Huh snadno a ze dne na den může ve vašem životě projevit. Hara hachi bu – Huh je dietní pravidlo a trénink všímavosti (dnes by se dalo moderně nazvat vědomou konzumací), které říká, že byste měli jíst až do 80 % plnosti. Omezením příjmu tak zkonzumujete méně kalorií, než ve skutečnosti potřebujete, ale všechny potřebné živiny a množství do sebe dostanete. Jak to? Receptory v žaludku, které označují sytost mají 10 až 20minutové zpoždění, než jim to "dojde". Ve skutečnosti tedy plní jste, jen se ještě tento signál nedostal do mozku.

Tyto tři recepty dlouhověkosti se v různých obměnách vyskytují po celé Modré zóně. V Okinawě však mají ještě další tajemství.

Velmi pestrá strava založená na rostlinách

Okinawané jedí mnohem více zeleniny než většina lidí (většinou zelených a žlutých), stejně jako celá zrna, tofu, ryby a další luštěniny. Jí velmi málo cukru a velmi málo masa, mléka a vajec. V rozhovoru pro CNN se Sanjay Guptou Craig Willcox, autor knihy „Okinawa Program“, vysvětlil, že pro obyvatele Okinawy je „obvyklé jíst sedm různých druhů ovoce a zeleniny a 18 různých potravin denně a více než 200 různých potravin a koření pravidelně se vyskytuje v jejich celkové stravě. Ve Spojených státech se v každodenní stravě konzumuje 12 různých potravin." Vegetariánská strava je ze své podstaty plná antioxidantů, flavonoidů, vlákniny, živin a je přirozeně nižší kalorická a protizánětlivá.

Cvičení

Zůstat aktivní neznamená běhat 10 km za den nebo se třikrát týdně potit v tělocvičně. Okinawanská myšlenka cvičení dělá z fyzické aktivity součást každodenního života. Téměř všichni obyvatelé japonského ostrova jsou aktivní chodci a zahradníci. Zahradnictví je každodenní fyzická aktivita, která podporuje širokou škálu mobility. Rádi chodí na procházky, jezdí na kolech a trénují bojová umění. Kromě toho mají ve svých domovech velmi málo nábytku, a tak sedí na rohožích na podlaze. Často mění při sezení polohu a pravidelné vstávání a sedání zvyšuje flexibilitu a sílu.

Sluníčko

Asi každý zažil, že jakmile se ocitl mezi zelení a na slunci, hned se mu zlepšila nálada. Mimo toho vstřebáváme vitamín D, který slouží jako prevence před infekcí, nádorovými onemocněními a v zimně před prochladnutím a chřipkou.

Může vůbec tuto idylu, která se kolem ostrova Okinawa točí, něco narušit? Bohužel ano. Ostrov je už 65 let ve stavu "vojenské kolonie". Je zde totiž 32 vojenských základen Spojených států. Vojáci prý měli mezi lety 1972-2009 na svědomí přes pět tisíc incidentů. Poslední kapka, která rozvířila klid obyvatel, bylo znásilnění teprve dvanáctileté dívky třemi americkými vojáky. Vlna nevole a sliby politiků, že americké základny odstraní jsou však zbytečné. USA má totiž s Japonskem smlouvu, která jej zavazuje k vojenské obraně ostrova. Ten totiž vlastní armádu nemá.

https://(zdroj: www.oki-islandguide.com/ en.wikipedia.org/wiki/okinawa_island)

https://plus.rozhlas.cz/ostrov-stoletych-obyvatele-okinawy-znaji-recept-na-dlouhy-zivot-8341746

https://www.reflex.cz/clanek/lide-a-zeme/87399/fenomen-jmenem-okinawa-ostrov-stoletych-a-spokojenych-lidi.html